Foto:Privatna arhiva

Profesorova biblioteka, koju čine knjige iz oblasti pozorišne režije, poezije, ali i retki naslovi iz filozofije, psihologije, sociologije, likovnih umetnosti, odraz je njegove velike životne radoznalosti i svestranosti.

Legat Dejana Mijača (1934 – 2022), reditelja, profesora, i prvog člana Srpske akademije nauka i umetnosti iz sveta pozorišne umetnosti, osnovan je na Кatedri za Pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu na inicijativu njegove ćerke Maje Mijač.

Tara Manić Foto:Privatna arhiva

– Krajem septembra, Fakultet dramskih umetnosti je kontaktirala dramaturškinja Tanja Simić, u ime ćerke Dejana Mijača i ponudila da napravimo izbor knjiga iz njegove biblioteke, koji bi značio fakultetu. Katedra za Pozorišnu i radio režiju je preuzela deo biblioteke profesora Mijača, knjige iz oblasti pozorišne režije, ali i značajne i retke naslove iz filozofije, estetike, psihologije, sociologije, likovnih umetnosti, teorije filma, istorije, kratke priče i poeziju – priča za „Nova“ rediteljka Tara Manić, asistentkinja na Кatedri za Pozorišnu i radio režiju, kojoj je pripala čast da pregleda i odabere naslove za Legat Dejan Mijač.

Za saradnju s Majom Mijač predložili su je, kako kaže, kao najmlađu članicu katedre, jer ima dobar uvid u to šta mladima nije dostupno od starijih izdanja knjiga.

– Boraveći u stanu profesora Mijača, imala sam uvid u njegove fotografije, knjige, nagrade, poklone, posvete, skice… I, naravno, u ličnu biblioteku. Tako sam mogla da sagledam njegova interesovanja, ukuse, pogled na svet, kroz izbor knjiga i drama koje je čitao a posebno zbog načina na koji ih je pažljivo čuvao. Deo knjiga čini istoriju pozorišne režije i Katedre za Pozorišnu i radio režiju. Biblioteka profesora Mijača je odraz njegove velike životne radoznalosti i svestranosti, koja je prevazilazila svet pozorišta.

Legat Dejana Mijača Foto:Privatna arhiva

Zbog toga nije bio lak posao da napravi izbor naslova za biblioteku FDU, a naša sagovornica se konsultovala s kolegama sa Katedre za Dramaturgiju oko naslova koji bi i njima bili značajni:

– Odabrala sam i niz knjiga iz oblasti istorije pozorišta, teorije pozorišne režije, scenografije, kostimografije, primenjene muzike, scenske šminke, maske i dramsku literaturu. To je literatura koje će biti od velikog značaja budućim generacijama studenata FDU – ne samo studentima Pozorišne i radio režije, već studentima sa svih naših katedri. Odlučili smo da više od 600 odabranih naslova nazovemo Legatom Dejana Mijača.

Svaka knjiga iz biblioteke koju je prelistala, nastavlja Manić, ima svoju malu „istoriju“, a posebno naslovi koje su sada na fakultetu.

Legat Dejana Mijača Foto:Tanja Drobnjak

– Pronašla sam veliki broj knjiga sa posvetama, koje je profesor Mijač dobijao uoči premijera od prijatelja, saradnika i kolega iz čitave Jugoslavije. Zatim, posvete bivših klasa Pozorišne režije, knjige koje je dobijao kao poklon uz određene značajne nagrade. Bila je to prilika da sagledam njegov rediteljski opus, kroz ono što je čitao i autore koje je cenio. U biblioteci sam pronašla i veliki broj dramskih tekstova, koje je režirao tokom karijere, sa beleškama i zapisima na marginama teksta i dijaloga, kao i veliki broj knjiga na italijanskom, ruskom i francuskom jeziku. Najdragocenije od njih smo preneli na FDU, za naše bilingvalne studente.

Sve knjige, ističe naša sagovornica, postale su deo stalne ponude njihove biblioteke i na prvoj stranici biće obeležene posebnim pečatom sa oznakom Legata Dejana Mijača.

Naslovi iz legata biće, kako ocenjuje Tara Manić, vrlo važni za dalji razvoj studenata FDU:

– Studenti već koriste knjige i nadam se da će im literatura autora, kao što su Breht, Piskator, Mejerhold, Grotovski, Šekner, Krejg, Arto, Fuko, Bruk, Vitgenštajn, Bahtin, Kot, Po, Bergson, Prop, Fraj, Vilijams, Džojs, Bernhard u tome biti velika inspiracija, ali sada i dostupni autori do čijih će naslova moći da dođu vrlo jednostavno.

Studenti FDU: Ognjen Dragoviće i Nina Račeta Foto:Privatna arhiva

Na poklon od Maje Mijač dobili su i dva portreta njenog oca, jednu karikaturu, kao i tri nagrade Zlatni ćuran osvojene na „Danima komedije” u Jagodini, koje se sada nalaze u kabinetima Pozorišne režije.

– Verujem da bi profesor Dejan Mijač bio ponosan što će njegove knjige ubuduće koristiti novim generacijama mladih pozorišnih rediteljki i reditelja I zato smo neizmerno zahvalni Maji Mijač na ovom gestu – objašnjava Tara Manić, kojoj su u akciji prenosa odabranih knjiga, popisu i evidentiranju pomogli Ognjen Dragović, Rade Josipović, Nina Račeta i Isidora Kulenović.

Bonus video: Vida Ognjenović – Komemoracija Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar