Dragan Ristić i Goran Marković
Dragan Ristić i Goran Marković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

Namera mog otvorenog pisma upućenog vama svakako nije bila da se politički pozicioniram na bilo koju stranu, već da reagujem na izjavu koja me je pogodila kao pripadnika romskog naroda, ali i građanina Srbije, poručuje muzičar Dragan Ristić u novom obraćanju reditelju Goranu Markoviću.

Nakon što je stav reditelja Gorana Markovića da je spomeniku Stefanu Nemanji mesto u Marinkovoj bari, izrečen u prošlom „Utisku nedelje“, muzičar Dragan Ristić, lider grupe Kal nazvao u otvorenom pismu, dostavljenom redakciji portala Nova.rs, rasizmom, reagovao je pozorišni i filmski stvaralac uz opasku da je to „pokušaj izvrtanja njegovih reči i korišćenja u izborne svrhe“.

Na odgovor Gorana Markovića, objavljen na našem sajtu, ponovo je reagovao Dragan Ristić. U novom obraćanju Markoviću, dostavljenom portalu Nova.rs, kojim želi da zaključi polemiku sa rediteljem, lider grupe Kal piše:

Gorane,

Ubeđen sam da moj dosadašnji javni angažman svedoči o odnosu prema vrednosnim kategorijama a nikako o kratkim dometima dnevne politike. U tom smislu, namera mog otvorenog pisma upućenog vama svakako nije bila da se politički pozicioniram na bilo koju stranu, već da reagujem na izjavu koja me je pogodila kao pripadnika romskog naroda, ali i građanina Srbije, koji je po mojim dubokim uverenjima iste ljudske vrednosti bez obzira da li živi u Marinkovoj bari, Borči ili na Vračaru. 

Jedina hijerarhija eventualno postoji u sferi plemstva duha. Ali, u njoj ne bi smelo biti mesta za razlikovanje po etničkom, socijalnom, obrazovnom ili lokalno geografskom poreklu. Moramo svi imati svest da nesrećna „metafora“ Borča ili Marinkova bara u javno izgovorenoj reči svakako ima širi društveni efekat, pa makar to osetio i samo jedan Čovek (Rom) i/ili makar jedan poniženi i/ili uvređeni sugrađanin/ka iz ova dva naselja.

Bonus video:

Utisak nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar