Predrag Gaga Antonijević Foto:E-Stock/Aleksandar Bačlija

"To je sve što imam da kažem", poručio je Predrag Gaga Antonijević, reditelj i producent "Dara iz Jasenovca" i kao komentar na buru oko izbora srpskog kandidata za Oskara prosledio pravilnik Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, prema kojem njegov film ispunjava uslove da se prijavi za izbor.

Producent i reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Gaga Antonijević, na pitanje da prokomentariše navode vezane za njegov film u kontekstu izbora za srpskog predstavnika za Oskara poslao je deo pravilnika Američke akademije vezan za izbor za najbolji film u međunarodnoj selekciji i dodao: „To je sve što imam da kažem“. Taj pravilnik baca novo svetlo na polemike oko načina izbora koje ovih dana izazivaju buru i van filmske javnosti.

U tom pravilniku navedeno je da za 93. izbor za Oskara mogu da konkurišu i filmovi prethodno planirani za prikazivanje u bioskopima, ali zbog koronavirusa nisu prikazani, nego su inicijalno postali dostupni na uglednim komercijalnim platformama (servisima) ili u formi videa na zahtev. Premijere Antonijevićevog filma u Srbiji su dva puta najavljivane, proletos i za 22. oktobar, da bi „Večernje novosti“ na svom portalu sinoć donele vest u kojoj se navodi da je film „Dara iz Jasenovca“ juče premijerno prikazan u Domu kulture u Gračanici,

Foto: Printscreen/Novosti

Inače, prema propozicijama iz  pravilnika Američke akademije, filmovi ove godine mogu da budu prikazani i van zemlje nastanka, a učešće filmova na festivalima, takođe pogođenim pandemijom, neće se uzimati u obzir, kao što ih učešće ne kvalifikuje za kategoriju najboljeg međunarodnog filma.

Drugim rečima, to što film nije još nije prikazan u bioskopima ne mora da bude smetnja da bude prijavljen, pa ni da ga komisija izabere. Rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara je 1. decembar u 17 sati, ali pravilnik FCS, kao i Američke akademije filmske umetnosti i nauka, predviđa da on može da bude prikazan do 31. decembra. Da bi predstavili svoj film, producenti imaju mogućnost da organizuju i zatvorene projekcije, kakve se ovih dana organizuju za članove komisije za izbor srpskog kandidata za Oskara.

Među ostvarenjima koja konkurišu su, pored „Dare iz Jasenovca“, i filmovi „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića i „Realna priča“ Gordana Kičića. Producenti filma „Vikend sa ćaletom“ povukli su prijavu.

Foto:Promo/Profimedia/EPA/PAUL BUCK

Od kako su objavljena imena filmova prijavljenih na konkurs Filmskog centra Srbije (FCS), koji ove godine prvi put organizuje izbor nakon što je to više decenija radila Akademija filmskih umetnika i nauke (AFUN), u javnosti su dovođeni u pitanje način na koji se bira kandidat, kao i to da li sva prijavljena ostvarenja ispunjavaju uslove da se nađu u konkurenciji.

Na pitanja upućena predsednici Upravnog odbora FCS Jeleni Trivan i direktoru FCS Gordanu Matiću, iz Filmskog centra poslato nam je saopštenje u kojem se navodi da je Ministarstvo kulture i informisanja organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo njima „upravo zbog brojnih primedbi strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora srpskog predstavnika za Oskara“.

„Počev od dopisa Ministarstva kulture u kom se organizacija izbora kandidata poverava Filmskom centru (od 28. avgusta 2020.) do danas, Filmski centar je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, i o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije i širu javnost“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju ističe da je Upravni odbor FCS 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar, kojim se „jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije“.

„Uputstvo je javni dokument, usaglašen sa pravilima Američke filmske akademije za dodelu 93. nagrade Oskar, nalazi se na sajtu Filmskog centra i uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji. Zahvaljujući Filmskom centru Srbije, srpskog kandidata za Oskara bira stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj. Članove komisije imenovao je Upravni odbor FCS-a 13. novembra i njihova imena dostupna su javnosti“, navodi se u saopštenju FCS.

U uputstvu piše i da selekcionu komisiju čini sedam članova: jedan predstavnik UO FCS, četiri predstavnika različitih struka iz filmske industrije (režija, gluma, produkcija, dramaturgija…), a koji su članovi profesionalnih udruženja – AFUN, Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) i Grupacija za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije, kao i dva ugledna i afirmisana umetnika i stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti.

Članovi komisije ove godine su  reditelji Mila Turajlić i Miroslav Lekić, glumci Dara Džokić i Dejan Lutkić, filmska kritičarka Sandra Perović (član UO FCS), producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana i još jedan predstavnik AFUN-a. Prvobitno je taj član trebalo da bude generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, ali je on to zaduženje odbio i, prema našim saznanjima, povukao se iz komisije, pa je ispred AFUN-a imenovan drugi član, čije ime za sada za sada javnosti nije poznato.

Da imena članova komisije nisu bila poznata kada je obelodanjeno koji filmovi su prijavljeni ukazala je Jelena Mitrović iz producentske kuće „Baš čelik“, koja stoji iza filma „Otac“ Srdana Golubovića, navodeći u svom postu na Fejsbuku da se ne zna ni da li su svi prijavljeni filmovi ispunili uslove da budu kandidovani i najavljujući i mogućnost da se ova kuća „obrati nadležnim međunarodnim institucijama“.

Jelena Mitrović u svom postu referisala je na izjave predsednice UO Jelene Trivan za „Sputnjik“, gde je ona, govoreći o izboru za srpskog kandidata za Oskara, na pitanje da li film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića ispunjava uslov da je bio u distribuciji sedam dana bez prekida rekla da to utvrđuje komisija na osnovu priloženih dokaza. „Koliko sam ja razumela, ‘Dara iz Jasenovca’ je imala distribuciju i čeka se premijera u Beogradu. To je na izvestan način državni projekat i dogovaramo se kada bi najbolje bilo da bude premijera“, navela je predsednica UO FCS.

U juče poslatom saopštenju iz FCS navodi se da „neosnovane optužbe i plasman lažnih informacija“ štete ugledu srpskog filma na međunarodnoj sceni.

„Smatramo da neosnovane otpužbe u medijima i plasman lažnih informacija o procedurama izbora, iznešene u trenutku kada komisija još nije donela konačnu odluku o imenovanju srpskog kandidata za Oskara, najviše štete srpskom filmu i njegovom ugledu na međunarodnoj filmskoj sceni“, saopšteno je iz FCS.

Komisija, prema našim saznanjima, do sada nije imala nijedan sastanak, a dužni su da se uzdrže od komentarisanja bilo čega što ima veze sa izborom pre nego što on bude završen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare