Bitlsi The Beatles
Bitlsi Foto:Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Gotovo pet i po decenija karijere britanski muzičar Pol Makartni skupiće u jedno književno delo.

“154 pesme, dva toma i jedna neverovatna knjiga”, reči su kojima je nekadašnji član Bitlsa najavio knjigu “Stihovi” (Lyrics). Knjiga objedinjuje stihove koje je pisao od 1957. godine, zbog čega ju je nazvao “autoportretom kroz 154 pesme”.

Među draguljima iz arhive muzičara jesu i stihovi za pesmu “Reci mi ko je on” (Tell Me Who He Is), koja nikada nije snimljena i za koju niko do sada nije znao. Stihovi namenjeni Bitlsima datiraju iz prve polovine šezdesetih godina prošlog veka, a otkriveni su u jednoj od svezaka muzičara.

“Stihovi” (Lyrics) će biti objavljeni 2. novembra, a u njima će se naći “blaga iz arhive Makartnija”, precizirao je izdavač Alan Lejn. Pred čitaocima će biti rukopisi stihova, do sad neviđene privatne fotografije, nezavršeni nacrti pesama i crteži. A stihove svake pesme (“All My Loving”, “Ob-La-Di, Ob-La-Da”, “Hey Jude”, “Yesterday”, “Eleanor Rigby”, “Helter Skelter”, “Yellow Submarine” “Live and Let Die”…), pratiće i zapis Makartnija o njihovom “začeću”.

“Nebrojeno puta upitali su me kada ću da napišem autobiografiju, no nikada nije bilo pravo vreme. Ali, bez obzira gde sam bio – da li na putu ili kod kuće – uvek je bilo pravo vreme za stvaranje novih pesama. Znam da neki ljudi vode dnevnik kako bi se podsetili stvari iz prošlosti, ali ja to nikada nisam radio. Sve što imam su moje pesme, na stotine njih, koje imaju ulogu dnevnika i koje su moj žviot”, napisao je u uvodu knjige Pol Makartni.

Knjiga “Stihovi” je plod silnih razgovora koje su severnoirski pesnik Pol Maldon i Pol Makartni vodili tokom pet godina. U tim “seansama” oni bi, kako je naveo pesnik za “Gardijan”, na “vrlo intenzivan način” razmatrali nastanak svake pesme britanskog kantautora. Maldon, koji je za svoj rad ovenčan Pulicerovom nagradom, uporedio je razgovore sa britanskim muzičarem sa onima koje je Makartni imao sa Džonom Lenonom dok bi stvarali pesme za Bitlse.

– Osvrće se duboko na svaki aspekt svoga života i verujem da će čitaoci biti iznenađeni kada upoznaju i tu stranu muzičara. Kada bude objavljena ova knjiga mislim da će svi shvatiti da je Pol Makartni značajna književna ličnost – ocenio je Maldon za britanski dnevnik.

Odmah nakon vesti o objavljivanju knjige Makartnijevih stihova sve je najviše zainteresovao “pronalazak” do sad nepoznate pesme “Tell Me Who He Is”. Autor koji je potpisao biografske knjige o “liverpulskim bubama” Bob Špic otkriće stihova za tu pesmu uporedio je sa “pronalaskom sarkofaga Kleopatre”.

– Sveske Džona Lenona i Pola Makartnija bile su ispunjene poluzavršenim stihovima, čak i završenim pesmama koje su odbacili. Tokom tih prvih godina pesme su neprestano izlazile iz njih i nisu mogli da postignu da ih sve snime. Samo možemo da zamislimo koliko je pesama Bitlsa završilo u kanti – istakao je Špic za “Gardijan”, dodavši kako će po objavljivanju knjige obožavaoci Bitlsa verovatno “besomučno secirati” svako slovo u pesmi “Tell Me Who He Is” kako bi dodatno osvetleli prošlost legendarnog liverpulskog sastava.

Izlazak knjige “Stihovi” pratiće i izložba u Britanskoj biblioteci u Londonu, Sve što je ponađeno u bogatoj arhivi Pola Makartnija naći se će pred publikom u Britanskoj biblioteci od 5. novembra. Postavka će posetiocima ponuditi da na jednom mestu vide sve rukopise muzičara, a među njima će biti i onaj za pesmu “Tell Me Who He Is”. Izložba će trajati do marta naredne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar