Ratko Božović, Zdravko Šotra
Foto: Privatna arhiva/Zoran Lončarević/Nova.rs

Šotra je uradio ono što je mogao i na tome mu svaka čast. Fasciniran sam da je ovaj projekat izveden do kraja u okolnostima u kojima je rađen, kaže za Nova.rs sociolog kulture Ratko Božović povodom serije “Aleksandar od Jugoslavije“ reditelja Zdravka Šotre po knjizi Vuka Draškovića.

A snimana je, podseća, u vreme razboljevanja i ove krize u svakom pogledu.

– Sve je to bilo u uskom ugrlu u samoj realnosti i divim se da je uspeo da uradi seriju u najnezgodinije moguće vreme. Ništa nije išlo lako jer je već imao koridor po kojem je radio a nije mogao da stigne do mesta koja su označena u romanu a važna. Kao na primer Pariz, pa su se mučili da stvore slike odatle što verodostojnije – priča Božović, koji je o Zdravku Šotri pisao u knjizi “Moji savremenici“ kao o čoveku koji je uvek unosio elemenat novog.

Dodaje da je Šole, kako ga zove, poznat kao neko ko sledi literarno delo i da je to učinio i ovog puta.

– Uradio je dve važne stvari. Jednu istorijski zatamnjenu, pomalo zaboravljenu ličnost u javnosti osvetlio je ovom serijom i učinio ovo delo prisutnijim nego što bi inače bilo. Da ne idemo u detalje, moramo imati na umu i kontekst u kojim uslovima je radio. Kada imate komociju da su vam svi glumci zdravi, kao i celo društvo, mnogo je lakše. Njemu ovog puta to nije išlo na ruku, ali je uprkos svemu završio započeto. Tu seriju je srećom radio, profesionalac koji ima lakoću da sve savlada i to je na neki način, moram da kažem, urađeno tako da se nije izneverila knjiga. A to je Šotrin princip, uvek je bio na poligonu romana – rekao je Božović.

Serija „Aleksandar od Jugoslavije“ ima 15 epizoda i snimljena je u produkciji United Media. Naša publika može je pratiti svakog ponedeljka na televiziji Nova S, i premijerno petkom na portalu Nova.rs.

Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare