Rampart Marko Grba
Foto:Festival autorskog filma

U svom izrazito intimnom filmu Marko Grba Singh sukobljava prizore iz praznog roditeljskog stana sa porodičnim VHS snimcima NATO bombardovanja 1999. godine, uspostavljajući dijalog između sadašnjosti i prošlosti. Ideja za nastanak ovakvog filma javila se kada su autorovi roditelji rešili da prodaju stan u Beogradu.

Marko Grba Singh, reditelj filma, rekao je da je to je film o prostorima u kojima je odrastao.

“Živeo sam na Banjici 25 godina u tom stanu, sa roditeljima. Pošto sam se odselio oni su rešili da ga prodaju, jer je moja soba postala višak. Pred samu prodaju stan je bio prazan nekoliko meseci i onda sam tamo dolazio sa direktorom fotografije Ivanom Markovićem. Film je zapravo nastajao u tom stanu. To je mešavina prostora i sećanja iz detinjstva, uglavnom zabeleženih u VHS arhivama. To je kombinacija prošlosti i sadašnjosti”.

O značenju reči po kojoj film nosi ime, Marko Grba Singh je rekao:

“Rampart je engleska reč koja može da se koristi i kao imenica i kao glagol. Kao imenica ima značenje bedema, utvrđenja, zaštite oko tvrđave ili oko grada, a kao glagol znači fortifikovati se, utvrditi se. Taj stan je sam po sebi kao bedem koji ne dozvoljava sećanjima da napuste taj prostor. S druge strane, naša porodica se u tim arhivskim snimcima dosta trudila da nas zaštiti od spoljašnje sredine, tako da su i oni neka vrsta bedema. Postoji i treće značenje reći koje će razumeti samo gejmeri koji su u to vreme igrali igrice, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih”.

Marko Grba Singh jedan je od najprodornijih savremenih mladih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, čiji su kratkometražni filmovi prikazivani i nagrađivani širom sveta. Grba Singh je reditelj naslova „Abdul i Hamza“, dokumentarnog ostvarenja koje je 2015. godine odnelo specijalno priznanje na festivalu FID Marsej.

Film „Rampart“ će biti prikazan večeras u 19 i 30 časova u Domu omladine, u okviru selekcije “Hrabri Balkan”na 27. Festivalu autorskog filma.

Bonus video – Igor Stanković: Direktor FAF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare