U Dvorani kulturnog centra, večeras je održana promocija knjige Eve Grlić “Sjećanja i neobjavljenje priče” u izdanju MostArt Jugoslavija. U prepunoj sali govorili su njen sin i poznati reditelj Rajko Grlić, pisci Filip David i Ante Tomić, i izdavač Dragan Stojković.

Eva je bila istaknuta hrvatska novinarka, prevoditeljka i urednica, supruga profesora estetike Danka Grlića. Odrasla u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, od 1938. živela je u Zagrebu. Najbliži članovi porodice su stradali u holokaustu, preživela je progone u NDH, učestvovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku.

Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Neposredno pre večerašnjeg razgovora, prikazan je potresan dokumentarni film “Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča” o autorki knjige i njenoj ćerki iz prvog braka Vesni, Rajkovoj polusestri, u režiji Željka Rogožića. Priča o tragediji jevrejske zagrebačke porodice tokom NDH-a, a kasnije i za vreme Inforbiroa, nikoga u sali nije ostavila ravnodušnim.

Dragan Stojković, Rajko Grlić, Filip David, Ante Tomić, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Na početku promocije knjige Eve Grlić (1920-2008) “Sjećanja i neobjavljenje priče”, pričao je pisac Filip David, koji je rekao da kada je prvi put pročitao knjigu, već u prvih desetak stranica, shvatio da je on imao skoro identičnu porodičnu istoriju kao Eva Grlić.

“ Skoro identična priča kroz koju je prošla i moja porodica. Knjiga je fascinantna i po tome što pokazuje koliko toga može da stane u jedan ljudski život. Imao sam sreće da upoznam Evu krajem 90-ih godina prošlog veka i to je bila jedna energična i samosvesna žena“, seća se David.

Rajko Grlić, Filip David, Ante Tomić, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Sećanja Eve Grlić su odlično polazište kroz koje je moguće analizirati i razdoblje od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih i strašnog građanskog rata koji nas je zadesio.

Sin Eve Grlić, zagrebački reditelj Rajko Grlić, rekao je na početku da je nemoguće sinu da priča o majci jer je to previše sentimentalno.

“ Ona je bila deo i severa i juga, otac joj je bio Sefard, a majka Aškenaz. To su vrlo različite grupe ljudi, sa vrlo različitim navikama. Njoj je ta dvojnost omogućila da preživi nemoguće. Ta dva sveta su porodila ženu koja je sve preživela. Odrastao sam u kući u kojoj je stalno bilo veselje. Najlepše što su nam roditelji učinili je da su nas oslobodili porebe za osvetom, potrebe da nekome j… mater“, emotivan je bio veliki reditelj.

Rajko Grlić, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Eva u “Sjećanjima” naravno pominje i svog sina Rajka.

“Rajko je rođen 1947. godine. Vjerujem da je te i tih godina bio najveći mogući natalitet. Poslije rata trebalo je nadoknaditi izgubljene generacije i generacije“, piše između ostalog autorka.

Dugogodišnji Grlićev saradnik na filmu, pisac Ante Tomić, je rekao da bi ova knjiga morala da bude važna i u Hrvatskoj i u Srbiji, zbog istorijskog revizionizma koji nam se nameće.

“ Već 30 godina se pokušava namirisati nešto što je u stvari bilo govno. Ja mislim da je Eva počela da piše ovu knjigu kada su se ponovo pojavili ludaci u crnim uniformama koji su vikali „Za dom spremni“ Dok sam čitao knjigu fasciniralo me je koliko je Eva bila mlada dok joj se sve to događalo. Ona je imala samo 22 godine kada je otišla u partizane, a do tada je već imala strašno životno iskustvo. To kako ona opisuje Zagreb iz aprila 1941, to je jebeni užas. Baš mi je bila teška knjiga za čitanje“, konstatovao je splitski pisac.

Ante Tomić, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Nakon oficijalnog dela, iz publike su se neplanirano u razgovor uključili i reditelj Goran Marković, glumica Branka Petrić i novinar Rade Radovanović.

Marković se prisetio kako je kao mlad Rajkov drug upoznao njegovu majku.

„Bio sam u gostima kod njih i ona je spremila ručak i ponašala se kao prava domaćica, kao dobra majka koja kuva, neupadljiva žena… A onda je izašla ova knjiga koja pokazuje kakva je to bila osoba“.

Goran Marković, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Autorka piše u knjizi i o Korčulanskoj filozofskoj školi, putovanjima, životnim sudbinama najbližih prijateljica kao i buđenju nacionalizma na ovim prostorima otkrivajući kako je pojave i ratne događaje iz 90-ih videla ona, koja je živela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.

Dragan Stojković, Rajko Grlić, Filip David, Ante Tomić, Razgovor o izdanju u Srbiji knjige „Sjecanja i neobjavljenje price“ Eve Grlić

Knjiga „Sjećanja“ je prvi put izašla u Hrvatskoj 1998, da bi prošle godine izašlo dopunjeno izdanje sa Evinim neobjavljenim pričama.

Bonus video: Ante Tomić – Vučić je sklon melodrami

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare