Goran Markovic i Rajko Grlic
Goran Marković i Rajko Grlić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nova.rs bira najbolji film Gorana Markovića, uz pomoć ličnosti iz različitih sfera javnog života. U izboru su nam do sada pomogli: Miljenko Jergović, Dušan Čavić, Dejan Tiago Stanković, Ana Vučković Denčić i Elvis J. Kurtović, a sada je red na velikog hrvatskog reditelja Rajka Grlića.

Ovogodišnji Festival autorskog filma posvećen je filmskom delu Gorana Markovića, jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma.

Nova.rs tim povodom bira najbolji film našeg velikog filmskog umetnika, a zagrebački reditelj Rajko Grlić ja za naš portal izabrao tri omiljena filma svog kolege sa studija u Pragu.

„Specijalno vaspitanje“

– Rijetko tko je ušao u kinematografiju s tako dobrim filmom kao sto je to „Specijalno vaspitanje“, filmom koji pršti od života i veselja, filmom koji je s toliko ljubavi ovjekovječio jednu beogradsku generaciju.

„Variola vera“

– To je mudro sročen i sjajno napravljen film koji me je plašio kad je napravljen a još više plaši danas kada ga, nažalost, još bolje razumijem.

„Srbija, godine nulte“

– Kada sam ga prvi puta vidio na trgu u Motovunu prvo što sam pomislio, a kasnije to i napisao, je da bi svatko od nas koji se igra filmom trebao napraviti takav obračun sa samim sobom da nas naša djeca jednoga dana ne pitaju što smo to radili u doba nečašća. No kako nečasna vremena očito ne prestaju mislim da bi Gorana trebalo nagovoriti da snimi „Srbija, godine nulte – drugi put“ – kaže Grlić za Nova.rs.

Na festivalu će biti održano više događaja koji će govoriti o Markovićevom delu, u kojima će učestvovati i sam autor, dok mu je na otvaranju festivala uručena Nagrada za životno delo.

Bonus video: Goran Marković o svom ocu Radetu