Arena Pula
Arena Pula, Foto: EPA/ANTONIO BAT

Bez velike pompe i tradicionalnog vatrometa, uz premijeru filma “Mare” Andree Štake, sinoć je u polupraznoj pulskoj Areni otvoren 67. Pulski filmski festival koji je ove godine zbog epidemije pomeren.

Festival je pred oko 1.500 gledalaca otvorio izaslanik predsednika države Zorana Milanovića, Zdravko Zima, koji je istakao značaj kvaliteta nad kvantitetom filmova i iskazao značaj festivala za hrvatsku kulturu u celini.

– Pula je uvek odražavala društvenu stvarnost. O tome svedoči i brojka od šest filmova u Glavnom programu od kojih se tri bave feminističkom problematikom koja je danas vrlo aktualna – istakao je Zima, preneo “Jutarnji list”.

Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek zahvalila je svim filmskim umetnicama koji su o ovim teškim vremenima uspeli da završe svoje filmove koji će u narednih sedam dana biti prikazani u Puli.

– Kultura i umetnost su područja koja je kriza najviše pogodila i zato moramo zahvaliti svim filmskim delatnicima koji su u tim okolnostima završili svoje projekte i onima koji su počeli pripremati filmove za iduće izdanje festivala za koje se nadamo da će se odviti u normalnim okolnostima. Uveli smo niz mera kako bismo čim pre koliko-toliko vratili kulturni život. Za razliku od drugih. imali smo ovog leta brojne festivale i nadam se da ćemo to uz oprez nastaviti ove jeseni i zime, kazala je Obuljen Koržinek.

Takmičarski program počeo je projekcijom filma „Mare“ Andree Štake.

Do 4. septembra biće prikazano 16 dugometražnih igranih filmova, od toga šest hrvatskih i 10 manjinskih koprodukcija.

Publika u Areni će imati prilike da, između ostalih, pogleda i ostvarenja “Otac” Srdana Golubovića sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, “Pijavice” Dragana Marinkovića sa Lazarom Ristovskim i Nikolom Đuričkom.

– U filmovima koji se nadmeću za Veliku zlatnu arenu prepoznaje se trend jakih ženskih likova, od filma „Mare“, u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić, do filmova „Mater“ s Darijom Lorenci i „Tereza37“ s Lanom Barić u glavnim ulogama, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare umetnički direktor festivala Zlatko Vidačković.

Na programu će biti i četiri dokumentarca, od kojih su dva vezana upravo za Pulu – „Vergarola“ i „Berge Istra“, a prema rečima Vidačkovića, dominiraju teme velikih tragedija ili tragičnih sudbina pojedinaca.

Žiri koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, čine dobitnica Velike zlatne arene na prošlogodišnjem festivalu rediteljka Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović i urednica i novinarka Lina Kežić.

Zbog aktuelne situacije sa epidemijom izostao je Dečji i Međunarodni program, a Arena, koja inače prima 5.500 posetilaca, na otvaranju je mogla da primi samo 1.500 gledalaca.

Maske su obavezne prilikom ulaska i izlaska iz Arene, dok tokom gledanja filma mogu se skinuti.

Posetiocima je na raspolaganju pet ulaza u Arenu, na svakom postavljena su sredstva za dezinfekciju ruku, a nakon obavezne dezinfekcije svako ostavlja osnovne podatke.

U Kino Valli i Istarskom narodnom kazalištu publika takođe mora da nosi maske, na ulazu se meri temperatura i upisuju podaci o gledaocima, a postavljena su i dezinfekciona sredstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar