Foto: Promo

Organizatori 27. Festivala evropskog filma Palić potvrdili su danas našu informaciju objavljenu u petak, da će ova smotra biti održana u novom terminu od 12. do 18. septembra.

Festival će biti realizovan u Subotici i na Paliću u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 o organizaciji događaja u kulturi, navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, na otvaranju će nagradu „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji domaćih stvaralaca, primiti glumica Mirjana Karanović, koja je tokom prethodne četiri decenije ostvarila niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad.

Ranije je najavljeno da će Festival evropskog filma Palić početi premijerom filma „Ime naroda“ Darka Bajića, sa Ljubomirom Bandovićem u ulozi Svetozara Miletića, a na zatvaranju će biti prikazan „Hotel Beograd“ Konstantina Starskog sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom.

Više od 100 filmova biće prikazano u 15 različitih selekcija, najavljeno je na konferenciji za novinare početkom juna kada je planirano da festival bude održan od 8. do 14. avgusta.

U glavnoj selekciji, među 13 ostvarenja, u izboru selektora Nenada Dukića, naći će se “Pinokio” italijanskog reditelja Matea Garonea, “So od suza” francuskog autora Filipa Garela, “Šarlatan” veteranke poljskog i svetskog filma Anješke Holand i “Undin” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda.

Najkontroverzniji film glavnog programa biće, prema Dukićevoj oceni, „Nataša“ iz obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog filmskog festivala biće prikazan poljsko-švedski film „Znoj“ Magnusa Von Horna, a publika će imati priliku da pogleda i ostvarenja mlađih ili manje poznatih autora iz Danske, Norveške, Bugarske, Mađarske.

U fokusu će biti bugarska kinematografija, a programski direktor Miroslav Mogorović najavio je i „zanimljive i provokativne filmove iz Ukrajine“.

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Underground Spirit“ za izuzetan rad na polju nezavisnog filma je italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier.

Međunarodni žiri dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“, a biće dodeljena i Gorki list nagrada na osnovu glasova publike. FIPRESCi žiri dodeljuje takođe nagradu za najbolji film.

U narednim danim na konferenciji za novinare biće objavljene informacije o filmovima u svim selekcijama i pratećim programima festivala.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar