Nenad Prokić
Nenad Prokić Foto: Medija centar Beograd

Preuzeo sam jednu službeno zavedenu prijavu od bivše studentkinje za slanje neprimerenih fotografija. Na jednoj je moje lice na plaži, dakle samo glava, a na drugoj sam na ligenštulu u kupaćim gaćama do kolena, na plaži i okružen ljudima. Te slike su greškom poslane - kaže za Nova.rs Nenad Prokić, dramaturg i profesor Fakulteta dramskih umetnosti reagujući na navode da ga je pet studentkinja prijavilo za seksualno uznemiravanje.

Od 12 prijava protiv šest zaposlenih na Fakultetu dramskih umetnosti, koje su stigle na platformu „FDU protiv nasilja“, devet su za seksualno uznemiravanje, a tri za vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata. Od tih devet, pet je, navodno, protiv redovnog profesora na Katedri za dramaturgiju FDU, nekadašnjeg dramaturga Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Slovenskog narodnog gledališča, upravnika Bitef teatra i narodnog poslanika Nenada Prokića.

Nenad Prokić
Nenad Prokić Foto: Medija centar Beograd

Na molbu našeg portala da prokomentariše ove optužbe, Nenad Prokić dostavio nam je odgovor koji prenosimo u celosti:

– Preuzeo sam jednu službeno zavedenu prijavu od bivše studentkinje XY za slanje neprimerenih fotografija. Na jednoj fotografiji je moje lice na plaži, dakle samo glava, a na drugoj sam na ligenštulu u kupaćim gaćama do kolena, na plaži i okružen ljudima. Te slike su greškom poslane njoj, nisam ni bio svestan da sam pogrešio kod slanja sve do prijave dve godine kasnije, a zatim slike uopšte nisu neprimerene.

Duboko se izvinjavam koleginici za šok koji je doživela zbog slika sa javne plaže. Studentsko-profesorski odnos je, inače, bio sasvim korektan, što se i vidi u njenoj prijavi.

Pristojne slike s javne plaže ne mogu da budu razlog za anksioznost trezvenim osobama, a drugih razloga nema. Pritom se prenebregava činjenica da me je studentkinja, zato što obaveze iz glavnog predmeta nije obavila na vreme, kontaktirala na privatni telefon u vreme raspusta i godišnjeg odmora i našla me je na plaži.

Kako fakultet od profesora očekuje da privatnim sredstvima komunikacije drže nastavu i konsultacije, i kako smo navikli studente da nas kontaktiraju kad god im to padne na pamet, ovakve greške se mogu očekivati – kazao je Nenad Prokić za Nova.rs, za kraj dodavši:

Na anonimne i nezavedene prijave ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid.

Podsetimo, u izveštaju Radne grupe „FDU protiv nasilja“, koje je dostupno i na sajtu Fakulteta dramskih umetnosti, početkom prošlog meseca saopšteno je da su prijave za seksualno uznemiravanje, za period od 21. januara prošle do 17. februara ove godine, „različitog stepena“:

„Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve po dve prijave, a na tri osobe jedna prijava“, stoji u izveštaju ove grupe, kao i da prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode.

Radna grupa „FDU – protiv nasilja“ formirana je krajem januara sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja.

U radnu grupu, koja je osnovana na incijativu Studentskog parlamenta FDU, uključeni su profesori Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, prodekanka FDU Ana Martinoli, docent Stefan Ivančić, vanredna profesorka Irena Ristić, kao i studentkinja-prodekanka Andrea Pjević i članovi Studentskog parlamenta Jovana Jankov i Nemanja Obrenović. Članovi ove radne grupe, sa kojima smo kontaktirali, ili nisu odgovarali na naše pozive, ili nisu bili voljni da javno komentarišu prijave dok se čitav proces ne okonča, uputivši nas na Dekanat fakulteta.

S druge strane, Dekanat FDU je u ranijem odgovoru za Nova.rs pojasnio da za medije „neće komentarisati rad u okviru platforme `FDU – Protiv nasilja`“, napomenuvši:

U pitanju je platforma koja ima za cilj poboljšanje interne komunikacije, unapređenje postojećih protokola i procedura naše škole i Univerziteta umetnosti koji štite prava studenata i studentkinja, i zaštitu integriteta obrazovnih procesa unutar škole“.

Fakultet dramskih umetnosti Foto:N1

Iz Dekanata su takođe naglasili da je fokus „FDU – Protiv nasilja“ na zaštiti ličnih podataka i anonimnosti studenata i studentkinja, kako bi se osećali bezbedno i zaštićeno u procesima koji su delikatni i osetljivi, uz zaključak da svako „medijsko eksponiranje može umanjiti napore da se potencijalne žrtve ohrabre i istupe u situacijama kada se osećaju ugroženo“.

Nenad Prokić rođen je 1954. godine u Beograd, gde je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Prokićeva drama „Metastabilni Graal“ uvršćena je u Antologiju savremene srpske drame, potpisao je roman „Aplha foxtrot“, kao i drame: „Dom Bergmanovih“, „Strah za granicu“, „Homo Volans“, „U potrazi za Marselom Prustom“, „Ruska misija“… Radio je i adaptacije, odnosno dramatizacije „Poslednjih dana čovečanstva“ Karla Krausa i Selenićevih „Očeva i oca“.

U teatru se bavio i režijom, potpisavši, između ostalog, komade „Follie a Deux“ Hajnera Milera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, odnosno „Sluškinje“, „Noć Helvera“, „Porazgovarajmo o životu i smrti“, „Daleko“ u Bitef teatru.

Bio je jedan od osnivača Liberalno demokratske partije i u dva navrata poslanik u Narodnoj skupštini, a sada je član Građanskog foruma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare