Foto: NOVA S

Profesorima Fakulteta dramskih umetnosti, gde je pokrenuta platforma "FDU protiv nasilja", od 21. januara do 17. februara stiglo je 12 prijava studenata. Među njima su devet prijava za seksualno uznemiravanje, a tri za vređanje. Petoro studenata prijavilo je istu osobu.

„Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena. Tri prijave se odnose na vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata/kinja. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe se odnose po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava“, navodi se iz radne grupe „FDU – protiv nasilja“.

U izveštaju se navodi da radna grupa „prijavu za jednu osobu prosleđuje nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija“, kao i da će „kvalitativna analiza svih prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja i neprihvatljivih praksi u nastavi biti dostupna dekanu u zasebnim izveštajima“.

Radna grupa „FDU – protiv nasilja“ formirana je nakon što su glumica Milena Radulović i njene koleginice optužile učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje ili seksualno uznemiravanje u njegovoj privatnoj školi glume u Beogradu. Uprava Fakulteta dramskih umetnosti oglasila se tada saopštenjem u kom su „bezrezervno i odlučno pružili podršku“ mladoj glumici, ali i naveli da Aleksić nikada nije radio na FDU niti je na bilo koji način uključen u rad sa njihovim studentima, a da u više od 70 godina rada tog fakulteta nije bilo prijava studenata za bilo kakvo „odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda“, što bi, kako su naveli, odmah bilo sankcionisano.

U radnu grupu, osnovanu na incijativu Studentskog parlamenta FDU, uključeni su profesori Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, prodekanka FDU dr Ana Martinoli, Stefan Ivančić, sudentkinja-prodekanka Andrea Pjević i članovi Studentskog parlamenta Jovana Jankov i Nemanja Obrenović.

Cilj radne grupe bio je da otvori direktnu komunikaciju sa studentima i studentkinjama koji su, na bilo koji način, izloženi seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, kao i drugim oblicima ugrožavanja i nedozvoljenog ponašanja u okviru obrazovnog procesa, a akademci su pozvani da prijave podnesu lično članovima radne grupe ili mejlom na [email protected].

„Zahvaljujemo se svim studentima i studentkinjama koji su odlučili da prijave svoja iskustva i molimo za strpljenje kako bi se svaki pojedinačni slučaj obradio u skladu sa postojećim procedurama i propisima FDU i Univerziteta umetnosti. Samo na taj način dalji rad platforme, ali i svaki pojedinačni učesnik/ca ovog procesa, mogu biti adekvatno zaštićeni, u postupcima koji su lišeni bilo kakve zloupotrebe i manipulacije. Takođe, još jednom apelujemo na medije da o pitanjima vezanim za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje izveštavaju profesionalno, balansirano i objektivno, štiteći žrtve i ugrožene“, navodi se u saopštenju radne grupe „FDU – protiv nasilja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare