Ana Petrović Foto: Privatna arhiva

Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji, 61. po redu otvoren je dana i trajaće do 11. aprila, a "Kreativni centar" i ove godine učestvuje na ovoj najvažnijoj i najvećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj knjigama za decu, na kojoj je prisutno više od 1.500 izlagača iz oko stotinu zemalja iz celog sveta.

Na ovom značajnom događaju biće dodeljene tradicionalne „Bolonja Ragazzi“ nagrade za 2024. Na konkurs je pristiglo 3.355 naslova, koje je prijavilo 810 izdavača iz 65 zemalja, a pobednike i posebna priznanja odabrao je međunarodni žiri.

Ana Petrović Foto: Privatna arhiva

Knjiga „Stripoterapija“ autorke i ilustratorke Ane Petrović dobila je priznanje i uz još stotinu odabranih izdanja biće izložena na Neverovatnoj polici za knjige na ovoj manifestaciji (The braw amazing bookshelf). Izbor je sačinio međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka, kritičara i novinara, koji su pregledali izvanrednu svetsku produkciju i procenili da je važno istaći i knjige koje nisu dobile glavne nagrade. Sajam dečjih knjiga u Bolonji s ponosom je posvetio posebnu izložbu ovim izdavačkim draguljima i doprineo njihovoj vidljivosti na međunarodnoj sceni.

Ana Petrović Foto: Privatna arhiva

– Sto naslova iz četrdeset zemalja svedoči o tome koliko u svakom kutku sveta iz godine u godinu nastaju sve kvalitetnije i inventivnije knjige za decu. Izdanja za mladu publiku se kreiraju s velikim poštovanjem prema njihovoj inteligenciji, radoznalosti i žeđi za znanjem. Knjige za najmlađe predstavljene na ovoj polici su radovi iznenađujuće inventivnosti. Slikovnice su sve više kulturni proizvodi od velikog interesa za sve uzraste, a ne samo za decu. Mnoge od knjiga su debitantski radovi i novi stripovi koji predstavljaju veoma različite stilove. Pored dela afirmisanih autora, tu su i oni autori čija će imena postati poznata u budućnosti, jer popularnost uvek počinje malim koracima – ističe se u saopštenju.

Ana Petrović Foto: Privatna arhiva

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s brojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji. Takođe, urednici ove izdavačke kuće iskoristiće priliku da iz velike izdavačke ponude odaberu najbolje naslove koje će u narednom periodu prevesti i objaviti na srpskom jeziku. Stranim izdavačima biće predstavljeno nekoliko novih izdanja Kreativnog centra: novo izdanje prvog romana Jasminke Petrović „Giga pravi more“ sa ilustracijama Ane Petrović; radni list za predškolce „Easy English“ Nede Nedić i Dušana Pavlića; zbirka zadataka namenjenih učenicima od petog do osmog razreda – „Matematičke avanture“ Mirka Dejića i Branke Dejić; nagrađeni roman „Petra je stvarno otišla“ Aleksandre Jovanović sa ilustracijama Jakše Lakićevića četvrta slikovnica iz ekološkog serijala „Čuvari prirode – Nova godina u Zekinoj šumi“; „Priče o vuku Stanivuku 2“ Jelene Milutinović sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića.

Ana Petrović Foto: Privatna arhiva

Biće predstavljeno i pet nagrađivanih romana objavljenih i na engleskom jeziku: „Leto kada sam naučila da letim“ (The summer I learnt to fly) i „Sve je u redu“ (It’s all right) Jasminke Petrović, „Crna ptica“ (The Black Bird) Aleksandre Jovanović, „Lovac na maslačke“ (The dandelion hunter) Vesne Aleksić i „Sve što (ni)sam želela“ (All I’ve (n)ever wanted). Prevođenje ovih knjiga sufinansirano je iz budžeta Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

– Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu izdavača naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Za trideset pet godina rada više od stotinu knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko trideset jezika i objavljeno u više od šezdeset zemalja – ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu. Bolonjski sajam okuplja izdavače, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti književnog stvaralaštva za decu, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Bonus video: Sajam knjiga u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare