Foto: Promo Zadužbina Milana Mladenovića

Privredni sud u Beogradu je privremenom merom, na zahtev Zadužbine Milana Mladenovića, zabranio kompanijama "Mascom "i "Tin Drum Music" da koriste znak EKV u nazivu njihovog konkursa "EKV: Tvoja pesma". Odlukom suda, koja stupa na snagu odmah, pomenute kompanije, ne samo da ne mogu da koriste znak EKV u vezi sa konkursom, nego ni na bilo kojoj poslovnoj dokumentaciji, internet stranicama ili reklamama, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića.

Ova odluka važiće sve dok sud, u posebnom  postupku, koji će biti pokrenut u roku od 30 dana, ne donese odluku o tome da li će zabrana postati trajna, kao i odluku o naknadi štete, objavljivanju presude, troškovima.

Privredni sud je, u obrazloženju odluke, naveo da je Zadužbina Milana Mladenovića učinila verovatnim da su „Mascom“ i „Tin Drum Music“ „izvršili povredu žiga“ EKV i da postoji opasnost da povreda bude ponovljena.

Sud u obrazloženju, takođe, navodi da radnje „Mascoma“ i „Tin Drum Musica“ predstavljaju ,“podražavanje oznaka koje su registrovane i zaštićene pravom“. U obrazloženju se dodaje i da bi svako dalje ponašanje ovih kompanija, „koje ide za tim da se na svojevrstan način zloupotrebljavaju zaštićeni znakovi“ (zaštitila ih je Zadužbina Milana Mladenovića), predstavljalo podražavanje koje je „protivno načelu poštovanja dobrih poslovnih običaja i poslovnom moralu“.

Slobodan Nešović Loka, vlasnik kuće Mascom Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Podsetimo, nakon što su muzičke izdavačke kuće „Mascom“ i „Thin Drum Music“ raspisale 1. oktobra konkurs „EKV: Tvoja pesma“ pozvavši izvođače „koji u svom radu prepoznaju uticaje i bliskost sa grupom Ekatarina Velika“ da im pošalju pesme, iz Zadužbine Milana Mladenovića odmah su reagovali, ocenivši da se ime pokojnog muzičara neovlašćeno koristi, jer su oni jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine beogradskog kantautora, kao i da će zatražiti sudsku zaštitu.

Izdavačke kuće „Mascom“ i „Thin Drum Music“, međutim, negirale su da tvrdnje da zloupotrebljavaju ime Milana Mladenovića u komercijalne svrhe, kao i da Zadužbina nije nosilac prava imena umetnika.

Zadužbina Milana Mladenovića, nakon privremene odluke Privrednog suda ponovo podseća da je, kao jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine Milana Mladenovića, zaštitila žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu. „Stoga je Zadužbina Milana Mladenovića jedina institucija, koja ima prava da koristi nazive i žigove EKV ili Ekatarina Velika, prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo i ime grupe“, zaključuje se u saopštenju ove Zadužbine.