Foto: Shutterstock/NIN

Izdavačka kuća Booka objavila je saopštenje na društvenim mrežama u kojem izražava negodovanje zbog načina kako se određuju rokovi u vezi sa NIN-ovom nagradom. Booka predlaže da se rokovi između objavljivanja šireg i užeg kruga, i objavljivanja imena dobitnika, produže u interesu pisaca i izdavača.

„Ono na šta želimo da NIN-ovskoj ekipi skrenemo pažnju je sledeće:
Niko vas ne požuruje, niko (sem vas samih) vam ne određuje rokove. Pa zašto onda sebi pravite pakao od posla, a izdavačima čiji romani se zateknu u širem/užem/najužem izboru odmažete?

Rok za dostavu rukopisa je 15. decembar. A širi izbor se obznanjuje već 5. januara. Jasno je da barem 30 rukopisa pristigne u poslednjih par sedmica, a pošto imamo izuzetno uspešan konkurs iza sebe znamo koliko je teško razdvojiti žito od kukolja. Mirne duše ste mogli taj širi izbor da objavite, recimo, par sedmica kasnije.

Objavu užeg izbora ste zakazali samo 7 dana nakon šireg, sa 30 se spisak skraćuje na 10-12. Ovi što su požurili da se pohvale da su na širem spisku već su uglavnom eliminisani, a opet, teško da mogu da veruju da je svih 30 rukopisa još jednom pročitano za tih 7 dana, što otvara prostor za razna (naravno, prečesto neutemeljena) sumnjičenja.

I eto ga najuži, ponovo samo 7 dana kasnije, sada smo na 5-6 najboljih, i opet je ovih 5-6 eliminisanih tek nedelju dana uživalo u netom stečenoj slavi „užeizabranih ninovaca“, kraj, the end, finito, ende… izdavači što su pojurili da izrade nalepnicu „uži izbor za NIN-ovu nagradu“ iste sada ljušte sa korica…

Najveći apsurd ipak sledi: samo 4 (četiri, four, quatre) dana nakon što smo saznali ko je u najužem izboru i taman što je prosečan srpski čitalac krenuo da obilazi knjižare i pazari nominovane (jer, ipak, najuži je izbor jedini zbilja bitan) eto i objave pobednika/pobednice. Ona/on dobija zasluženu pažnju, intervjue, svetlosti reflektora i to malo slave i nešto malo više novca, a izdavač može da odahne jer će narednih nekoliko meseci (pre)živeti od tog naslova.

A ostali? Pa ništa, mogu da ostave tek odštampanu nalepnicu „najuži izbor“ i da se nadaju da će bar 10% onih što su bili spremni da uporede nominovane sada, kada se pobednik/ca zna to i da urade“, kaže se između ostalog u saopštenju, koje u celini možete pročitati na Fejsbuk stranici Booke.

Širi izbor romana za NIN-ovu nagradu za 2022. biće objavljen početkom januara. Za 2021. NIN-ovu nagradu dobila je Milena Marković za roman „Deca“.

Bonus video: Milena Marković, dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar