Uz gromoglasan aplauz u velikoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Mileni Marković je dodeljena NIN-ova nagrada za roman “Deca”, u izdanju izdavačke kuće "Lom".

“Ja neću da držim govor. Samo ću da kažem: hvala vam. Hvala mojoj porodici prijateljima koji su ovde. Ono što mi je bitno je da sam dobila ovu nagradu u kući koju smatram svojom. Ovde je počela moja karijera pre 20 godina, tako da ću da pozdravim moje drugove koji više nisu tu. Nadam se da ću ostati dostojna ove nagrade i ljubavi i pažnje koju sam doživela”, rekla je kratko dramska spisateljica i pesnikinja Milena Marković nakon što je iz ruku prošlogodišnjeg dobitnika Svetislava Basare dobila NIN-ovu nagradu za 2021.

Uz prisustvo brojnih ličnosti iz javnog života, program svečane dodele NIN-ove nagrade vodio je, što je možda malo iznenađujuće, jedan od vodećih novinara RTS-a Gorislav Papić.

Brankica Janković, Svetlana Ceca Bojković, Milena Marković, Vladimir Kostić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, je prvi govorio i pričao je između ostalog o vrednosti ovog nedeljnika i NIN-ove nagrade koji traju toliko dugo.

Milan Ćulibrk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Verovatno da nije valjalo, niti bi NIN trajao 87 godina, niti bi NIN-ova nagrada trajala 58 godina.

Obrazlažući zašto je roman “Deca” zaslužio NIN-ovu nagradu, sada već bivši član NIN-ovog žirija Ivan Milenković, je rekao da pobednička knjiga nije istinita samo zato što Milena Marković verno prenosi stvarnost i udvaja je.

– Ona je istinita zato što ona tu stvarnost grabi, melje je jezikom kao vodeničkim točkom, potom je guta i oplođuje, da bi je izbacila iz svoje utrobe kao deo sopstvenog mesa.

Nakon inserta iz filma “Rudarska opera”, prošlogodišnji laureat Svetislav Basara uručio je Mileni Marković NIN-ovu nagradu.

Milena Marković, Svetislav Basara Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon njenog kratkog govora, glumice Jasna Đuričić, Sanja Marković i Miona Marković, čitale su delove iz romana “Deca”.

Svečanoj dodeli NIN-ove nagrade prisustvovali su između ostalih Dušan Petričić, Gorčin Stojanović, Peca Popović, Tanja Mandić Rigonat i Flavio Rigonat, Predrag Marković, Božo Koprivica, predsednik SANU Vladimir Kostić, Boško Jakšić, Željko Bodrožić i Svetlana Ceca Bojković, dobitnica Nagrade za ličnost godine koju takođe dodeljuje nedeljnik NIN.

Bonus video: Milena Marković – odlomak iz romana „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare