Foto: SANU

Generalni sekretar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Marko Anđelković preminuo je u petak 10. aprila u 75. godini, posle duže i teške bolesti, obavestili su iz SANU.

Marko Anđelković rođen je u Beogradu 18. septembra 1945. Bio je jedan od najznačajnijih srpskih genetičara, sa izuzetnim doprinosom u proučavanju genetike populacija. Tokom višedecenijskog rada učestvovao je u uobličavanju značajnih istraživačkih pravaca koji su i dalje aktuelni i prepoznatljivi u svetu nauke, navodi se u saopštenju SANU.

Diplomirao je 1968. godine na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Begradu. Tokom narednih deset godina Anđelković je završio dve specijalizacije iz oblasti populacione genetike na univerzitetima u Beču i Tibingenu (SR Nemačka), magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu, a potom priveo kraju postdoktorske studije iz populacione genetike na Biološkom fakuletu Jejlskog univerziteta (SAD) 1978/79.

Akademik Marko Anđelković je bio redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu , a od početka do kraja svoje naučne karijere radio je i na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu.

Foto: SANU

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2009. godine. Funkciju Generalnog sekretara SANU obavljao je od 2015.

Bio je i predsednik Akademijskog odbora „Čovek i životna sredina” i Odbora za proučavanje faune Srbije. Od 2006. do 2014. bio je zamenik sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU.

Kao generalni sekretar proteklih nekoliko godina dao je, bez ikakvog preterivanja, nemerljiv doprinos radu ove kuće, ističu iz SANU.

Akademik Anđelković je bio član brojnih domaćih i međunarodnih stručnih udruženja, dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za doprinos u unapređenju bioloških i srodnih nauka, uređivao je mnoga izdanja, od kojih je većina obavljena u okviru izdavačke delatnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Njegov odlazak veliki je gubitak ne samo za SANU, već i za srpsku nauku i društvo u celini, zaključuje se u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram