Ivana Simeonović Ćelić Foto: zeptermuzej.rs

Istoričarka umetnosti Ivana Simeonović Ćelić preminula je danas 20. marta, saopštio je Muzej Zepter.

Ivana Simeonović Ćelić, direktorka Muzeja Zepter i profesorka Fakulteta likovnih umetnosti u penziji, preminula je u 76. godini na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Rođena je 1947. u Beogradu. Diplomirala je 1972, a 1977. magistrirala na Filozofskom fakultetu, na Odeljenju za Istoriju umetnosti. Paralelno sa studijama na Filozofskom fakultetu, upisala je i Filološki fakultet – Odeljenje za romanske jezike (francuski jezik i književnost) i apsolvirala 1971. godine sa svim položenim ispitima.

Doktorsku tezu „Apstraktna umetnost – roširene granice realnosti; Teorijske i istorijske pretpostavke s osvrtom na apstraktnu umetnost u Srbiji“‚ odbranila je 1991. na Fakultetu likovnih umetnosti.

Od 1973. do 1984. godine radila je na mestu bibliotekara na Fakultetu likovnih umetnosti nakon čega je izabrana za asistenta za predmet Istorija umetnosti i Istorija jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Kao stipendista Vlade Francuske boravila je osam meseci na stručnom usavršavanju u Parizu školske 1978/79. godine. Bila je i član redakcije časopisa „Umetnost“, „Likovni život“, „Likovne sveske“), brojnih umetničkih kolonija, selekcionih žirija, žirija za nagrade na grupnim manifestacijama i selektorka.

Oformila je 1994. Galeriju Zepter u Beogradu i radila je kao umetnički direktor organizujući veliki broj autorskih izložbi. Od osnivanja Muzeja Zepter 2010. godine, bila je na čelu ove ustanove, a bila je i Predsednik Upravnog odbora Fonda Madlena (Janković) Zepter. U očekivanju otvaranja Muzeja Zepter 2010, sistematizuje i priprema dela iz Kolekcije, stvorene od otkupa i poklona sa izložbi u Galeriji Zepter kao i kupovinom dela biranih da tvore sliku srpske likovne pozornice druge polovine 20. veka, podsećaju iz Muzeja Zepter.

Mihizova nagrada urucena Filipu Vujoševiću Foto:Suzana Sudar

Kada je prošle jeseni Filipu Vujoševiću uručena Mihizova nagrada, na svečanosti u čast svoje sestre Mile Janković, ćerke uglednog pisca govorila je baš Ivana Simeonović Ćelić…

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar