Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstava "Kamen" Marijusa fon Majenburga, u režiji Patrika Lazića, premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" u teatru na Crvenom krstu u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Zagrebačkog kazališta mladih.

Drama prati nekoliko generacija različitih porodica koje stanuju u istoj kući u različitim istorijskim periodima – od vremena nacizma, preko razdoblja podele države na Istočnu i Zapadnu Nemačku, do pada Berlinskog zida i kasnog kapitalizma.

Predstava otvara brojna moralna, etička, pravna ali i intimna pitanja o (ne)mogućnosti ostavljanja prošlosti za sobom i istražuje stare sukobe koji oblikuju današnjicu. Moto komada je misao poljskog filozofa Zigmunta Baumana koji je rekao da „čovek suštinski u životu bira između sigurnosti i istine“.

U vrhunskoj dramatizaciji Katarine Pejović, scenografiju je radila Vesna Popović, kostimografiju Marta Žegura, a video radove Jelena Tvrdišić.

Scena iz predstave Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Publika je glumčki ansambl – Mirjanu Karanović, Natašu Marković, Doris Šarić Kukuljicu, Ivu Ilinčić, Miu Melcher i Dada Ćosića, pozdravila ovacijama. Kada su treći put izašli na bis, izveli su mladog reditelja Patrika Lazića što je gledaoce podiglo na noge i nagradili su ga burnim aplauzom.

Zagrebačka premijera predstave „Kamen“ zakazana je za 22. decembar u ZKM.

Bonus video:

Vojin Ćetković na premijeri filma „Nije loše biti čovek“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare