Iva Ilinčić danas u Beogradskom dramskom pozorištu Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mi smo se usmerili na našu verziju ove priče, na Šteficu danas, i želeli smo da vidimo koje su to nedaće i problemi koje ta jedna normalna, ordinarna devojka svakodnevno prolazi, kaže za Nova.rs Iva Ilinčić, koja igra čuvenu Šteficu Cvek u komadu „U raljama života“ Dubravke Ugrešić u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Aleksandra Nosova.

Prvo izvođenje je u subotu, 23. oktobra, na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. 

Iva Ilinčić rođena je u Beogradu. Završila je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. U BDP je gledamo u predstavama „Fine mrtve d(j)evojke“, „Ružni, prljavi, zli“, „Kad su cvetale tikve“, „Kišne kapi na vrelom kamenju“. Kao i u serijama „Žigosani u reketu“, „Kamiondžije“, „Jutro će promeniti sve“.

Svesna koliki je osećaj odgovornosti zbog kultnog romana kao i filma koji je snimljen po njemu, Ilinčić nam otkriva da je morala da se, kako kaže, očisti od toga, kako bi mogla da gradi lik glavne junakinje.

– Uz dužno poštovanje prema spisateljici Dubravki Ugrešić, kao i reditelju Rajku Grliću, želela sam da stvaram nešto bez pritiska. Ja sam se identifikovala sa Šteficom, otvorili smo mnoge probleme ali meni, kao Ivi Ilinčić, u građenju te uloge je bilo važno koja je granica do koje može čovek da trpi neuklapanje u društvo, u sistem, i u formu koju smo nasledili kao neki model ponašanja u koji svaka žena danas mora da se uklopi. Dokle to može da ide, dok čovek prosto ne pukne – priča mlada glumica kojoj je ovo najznačajnija uloga u karijeri.

Posebno joj je inspirativno bilo, nastavlja Iva, da razmišlja kako ono prema čemu ta devojka ide jeste sloboda u smislu prava izbora. 

– Da kaže – ne, da kaže – želim ili ne želim. Na primer, ne želim ovako da se ponašam u muško -ženskim odnosima, prema prijateljima… O tome smo mnogo razgovarali, dotakli smo se i problema depresije, najčešće bolesti ovog veka kroz koju mi mladi, čini mi se, često prolazimo i duboko je razumemo.

Naglašava da je komad „U raljama života“ Beogradskog dramskog pozorišta generacijska predstava.

– Mislim na svoju generaciju, koja će je više shvatiti nego stariji pošto im je bliska. Govori o našim svakodnevnim problemima, kao i o klišeima u kojima se nalazimo, a koji su jako tačni. To je čitav opus tema kojima se bavimo.

A na naše pitanje da li je njena Štefica Cvek na kraju izašla iz ralja života, Iva Ilinčić nasmejano odgovara: 

– Jeste. I to je najvažnije!

Iva Ilinčić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pored nje, u predstavi igraju i Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Miloš Petrovića Trojpec, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić i Marko Todorović.

Scenograf je Una Jankov, kompozitor Irena Popović Dragović, a scenski pokret uradila je Marija Milenković.

Bonus video:

Vesna Čipčić, život nam je lep

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar