Foto:Promo/FCS

Srpski film "Domovine" Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, gde će se nadmetati u međunarodnom takmičarskom programu i takmičarskom programu prvih filmova, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Film je spoj dokumentarističkog i igranog izraza, a govori o mladoj ženi koja otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata, gde se suočava sa nagoveštajima promena na ličnom planu.

Jelena Maksimović režirala je film po scenariju koji je napisala sa Olgom Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili i Filip Perić i Dario Pikulić. U glavnoj ulozi je Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

U filmu „Domovine“ glavnu ulogu igra Jelena Angelovski Foto:Promo/FCS

„Domovine“ traju 63 minuta, snimane su u selu Agios Atanasios u Grčkoj i u Zemunu, a finansirali su ga Filmski centar Srbije i Filmske novosti.

Jelena Maksimović poznata je pre svega kao montažerka (filmovi „Oktobar“, „Dubina dva“, „Gora“, „Zid smrti i tako to“, „Vetar“, „Teret“, „4 godine u 10 minuta“…) Dobitnica je nagrade „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. za najperspektivnije mlade montažere u Srbiji. Zajedno sa Dušanom Grubinom režirala je dugometražni dokumentarac „Taurunum Boy“.

Festival u Marseju će, prema najavama, biti održan 31. put od 22. do 26. jula, a na ovoj smotri se godišnje prikaže oko 150 filmova za oko 25.000 gledalaca u proseku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar