Podeli:
Otac i Ajvar Foto:Promo

Filmovi "Otac" Srdana Golubovića i "Pijavice" Dragana Marinkovića na Pulskom, "Ajvar" Ane Marije Rosi u Motovunu i "Realna priča" Gordana Kičića u Los Anđelesu samo su neki od domaćih ostvarenja i koprodukcija koji će tokom leta biti prikazani na filmskim festivalima van Srbije.

Na 67. Pulskom filmskom festivalu od 18. do 26. jula u trci za Zlatnu arenu će se naći “Otac” Srdana Golubovića sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, kao i “Pijavice” po scenariju i u režiji Dragana Marinkovića, sa Lazarom Ristovskim, Nikolom Đuričkom, Ivom Mihalić i Marijanom Janković u glavnim ulogama.

Na istom festivalu će, u selekciji studentskih ostvarenja biti prikazani “Izvršenje” Siniše Cvetića i “Matura” Gvozdena Ilića, a na programu će, kako navode u Filmskom centru Srbije, biti i srpske manjinske koprodukcije “Mater” u režiji Jure Pavlovića, “Glas” Ognjena Sviličića i “Ja sam Frank” Metoda Peveca.

Pored ovih filmova, publici u Areni će biti predstavljene i srpske TV serije “Senke nad Balkanom” i “Tajkun”, iza kojih stoji “Kobra film”, producentska kuća Dragana Bjelogrlića.

“Ajvar” Ane Marije Rosi sa Sergejem Trfinovićem i Natašom Ninković u glavnim ulogama biće prikazan na trodnevnom Filmskom festivalu Motovun od 28. jula do 1. avgusta.

Publika će moći da vidi i srpsku manjinsku koprodukciju, film “Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandarev. Organizator još nije objavio konačnu listu filmova, tako da nije isključeno da se na ovom festivalu nađe i još neki film iz Srbije.

Rediteljski debi Gordana Kičića “Realna priča” u kom on igra i glavnu ulogu, dokumentarac Jelena Radenović “Umetnost sećanja” biće prikazani na onlajn Festivalu filmova jugoistočne Evrope u Los Anđelesu.

Na istom festivalu će biti prikazani i kratki dokumentarci “A sad se spušta veče” Maje Novaković, “Božja volja” Tatjane Brzaković, “Čekanje” Emilije Gašić i “Kada si sam kod kuće” Ivane Todorović, kao i animirani filmovi “Prolaz” Igora Ćorića i “Florigami” Ive Ćirić.

Publika ovog festivala će moći da pogleda i “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević, “Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj” Predraga Ličine i “Patrole” Stefana Komandareva.