Foto: Printscreen/Narodno pozorište

Večeras u okviru projekta Mladi koreografi, sa početkom u 19 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno će biti izveden jednočini balet "Sedam smrtnih grehova", autorska predstava baletskog umetnika Igora Pastora, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Pastoru je ovo koreografski debi u matičnom teatru. Reprize su na programu 13. i 25. februara u 19 sati.

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta nacionalnog teatra sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Кoreograf i autor libreta jednočinog baleta „Sedam smrtnih grehova“ Igor Pastor u autorskoj reči ističe da je inspiraciju dobio tokom karantina zbog pandemije izazvane koronavirusom:

„U izolaciji sam shvatio koliko brzina života i naše ambicije utiču da zaboravimo koje su prave vrednosti: zdravlje, biti dobar čovek, poštovanje, porodica, ljubav, prijateljstvo… Čovek u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha. Na tom putu može da stigne do svetlosti oslobađanja od njega ili zauvek zarobljen u njegovoj tami“.

Balet „Sedam smrtnih grehova“. Foto: Printscreen/Narodno pozorište

Solističke uloge su poverene Milanu Rusu, Brankici Mandić, Tijani Šebez, Milošu Marijanu, Nikoli Bianku, i Кarlosu Rene Alvaradu. U ansamblu su i Ada Raspor, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Kristofer Vaskez, Sonja Milovanov i Antonio Bibo.

Muziku je komponovao Miroslav Bako, scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Кatarina Grčić, a asistent koreografa Marija Bajčetić.

Pastor je rođen 1990. u Novom Sadu. Po završetku srednje Baletske škole u Novom Sadu 2009. angaažovan je u Srpskom narodnom pozorištu. Iste godine dobija angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Balet Narodnog pozorišta u Beogradu angažuje ga 2010. godine a 2015. dobija status prvog soliste. Кao igrač interpretira celokupni repertoar od klasičnog do savremenog baleta. Dobitnik je priznanja „Radomir Vučić“, „Nataša Bošković“ i „Terpsihora“ (2020) koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije u kategoriji umetnička igra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar