Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković

Predstava „Sanjao sam da sam se probudio”, po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića, biće premijerno izvedena u nedelju, 21. januara od 20. 30 časova, na Sceni „Raša Plaović“, najavili su iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Napisao sam komad o pozorištu, o tome koliko i kome ono znači, a kome ne, o njegovoj društvenoj poziciji, subverzivnosti, sjaju i bedi, o onome što je u njemu lepo i ružno, o strasti koja ga stvara i obesti koja ga razara, o umetničkoj sujeti i bezrezervnoj ljubavi, o snazi onih koji u njega veruju i koji mu se daju čak i kada mu ne veruju, o teatarskim utilitaristima i duhovnicima… – kaže Željko Hubač.

Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković

Dramaturg Đorđe Кosić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Irena Popović, Nikola Кljajić (asistent reditelja i montažer video materijala), Ivan Mirković (korepetitor i asistent kompozitora) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog komada koji govori o životu u jednom pozorištu posredstvom četiri žanra koji se kreću od farsične strukture, preko melodrame, istorijskog kalambura do vodviljske igre, zaokružujući sliku naše, i ne samo pozorišne stvarnosti.

Uloge su poverene Jovanu Jovanoviću, Dušanu Matejiću, Anastasiji Mandić, Suzani Lukić, Nini Nešković, Nikoli Vujoviću i Slobodanu Beštiću, dok se sopran Кatarina Jovanović pojavljuje kao specijalna gošća. U predstavi učestvuju i članovi hora „Smilje“.

Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković

Reditelj Dino Mustafić, naglašava da je zajedno sa glumačkim i autorskim timom predstave nastojao da pokaže kako i u teatarskom deiluzionizmu ima književne i scenske lepote, svojevrsne utopije pozorišnog prostora kao paralelnog sveta u kojem mi kao akteri proživimo dobar deo našeg životnog veka.

– Jer, na kraju krajeva, verujemo da teatar to sve jeste, i treba da bude; da nijedan umetnik ne sme izgubiti nadu da njegova predstava može promeniti tok stvari na bolje – smatra Mustafić.

Prva repriza biće održana u četvrtak, 25. januara.

Bonus video: Aplauz za balet Ko to tamo peva u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar