Nebojša Dugalić u predstavi "Ajnštajnova izdaja", Foto: Vladimir Đurić/Vuk Papić/Promo

Letimičan pogled na januarski repertoar prestoničkih pozorišta govori da će osim Beogradskog dramskog sve scene biti aktivne, da će se u matine terminima igrati još samo u Zvezdara teatru, kao i to da jedino Bitef teatar ovog meseca izlazi sa premijerom.

Bitef

Ovo pozorište će biti izuzetno aktivno u januaru. Od 15. do 17. januara, tri dana zaredom u tri termina – 15, 17 i 19 sati, na repertoaru je premijera predstave „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, interaktivni vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova, po tekstu Maje Pelević i režiji Nikole Zavišića. Reprize su zakazane za 27, 28. i 30. januar u istim vremenskim terminima.
Dani Smiljane Mandukić su zakazani za 23. i 24. januar a na programu su baleti „I II III x VI; DEO MENE I JA“ i „Soirée à Beba Bee“, „Lepa Brena prodžekt“ je na repertoaru u petak 29. januara, a „Kretanje“ u nedelju 31. januara. Ovi događaji počinju u 19 časova.

Plakat za predstavu „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“. Foto: promo

Narodno pozorište

Narodno pozorište večeras od 19 sati nastavlja sezonu Novogodišnjim gala koncertom u izvođenju solista i ansambla Baleta ovog teatra. Kako kaže upravnica Ivana Vujić njima će se pridružiti i kolege iz Opere i iz Drame, “kao vid podrške i simbola zajedništva kuće”. Taj program je skoro rasprodat.

U subotu 16. januara u 18.30 na Velikoj sceni je komedija Aleksandra Popovića „Bela kafa“ u režiji Milana Neškovića. Igraju Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović i Nada Šargin.
U nedelju 17. janaura na istom mestu u 19 sati je koncert Magična muzika u izvođenju ansambla Opere Narodnog pozorišta, a na Sceni Raša Plaović drama Erika Emanuela Šmita „Mali bračni zločini“ reditelja Filipa Grinvalda. Igraju Nela Mihailović i Boris Pingović.

Januarski repertoar nastavljaju i radnim danima i to već u utorak 19. januara baletom „Mamac“ u koreografiji Sanje Ninković u 19 časova na Velikoj sceni. U četvrtak, 21. januara na Sceni Raša Plaović biće izvedena komedija Oskara Vajlda „Važno je zvati se Ernest“ u režiji Nikole Zavišića.

Narednog vikenda, 23. i 24. janura je koncertni program. U subotu je „Viva Mocart“, koncert Opere Narodnog pozorišta a u nedelju je koncert Baleta. Oba događaja počinju u 19 sati na Velikoj sceni. U nedelju tog 24. januara na Sceni Raša Plaović će biti Mocartova opera „Bastijen i Bastijena“ u saradnji Narodnog pozorišta i Rosi festa.

Na Velikoj sceni u sredu 27. januara ponovo je na repertoaru balet „Mamac“, a u petak 29. januara Tolstojeva drama „Carstvo mraka“ u režiji Igora Vuka Torbice.
Fabrov “Noćni pisac“ na programu je u subotu 30. januara na Sceni Raša Plaović, a sutradan, 31. januara biće održan koncert „Cosi fan tutte“ („Tako čine sve“) Operskog studija „Borislav Popović“ na Velikoj sceni.

Zvezdara teatar

I Zvezdara teatar ovog vikenda nastavlja sa radom ali u dnevnom terminu, odnosno tačno u podne. Kako su nam rekli u ovom pozorištu, razlog za to je što su januarski repertoar pravili u decembru kada su na snazi bile mere koje su diktirale ovaj termin. Dodatni razlog je što su skoro sve predstave rasprodate, tako da nema potrebe nešto da menjaju.

„Tre sorele“. Foto: Jakov Simović

U subotu 16. januara igra se „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića a u nedelju 17. januara rasprodat je komad „Tre sorele“ Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića. Narednog vikenda, u subotu 23. januara je „Ljubav u Savamali“ Ivana M. Lalića u režiji Darijana Mihailovića, a sutradan 24. januara „Bajka o pozorištu“ Vladimira Đurđevića za koju više nema karata. U subotu i nedelju, 30. i 31. januara na repertoaru su „Osama Bin Laden u Njujorku“ i „Večera budala“ i obe predstave su rasprodate.

JDP

Jugoslovensko dramsko pozorište nakon decembarskog zatišja opet je otvoreno za publiku od 16. januara kada na Velikoj sceni Ljuba Tadić biti predstava „Sudnji dan“ u režiji Jane Maričić u kojoj igraju Aleksandra Janković i Milan Marić. Naredne subote, 23. januara je Šekspirov komad „Mnogo buke ni oko čega“ rediteljke Ive Milošević. A za vikend 30. i 31 januara na repertoaru je „Lorencačo“ u režiji Borisa Liješevića. Sve predstave počinju u 18 časova.

Alfred de Mise LORENCAČO rezija Boris Liješević foto Nenad Petrović 7
„Lorencačo“, Foto: Nenad Petrović/JDP

Atelje 212

Atelje 212 tokom januara na repertoaru će imati dve predstave sa početkom u 18.30 sati. „Slavna Florens“ sa Goricom Popović u glavnoj ulozi zakazana je za subotu 23. januar, a u nedelju 31. januara na Sceni Mira Trailović je „Jedan Pikaso“.

Po rečima upravnika Novice Antića, nastavili su probe za predstavu „Sin“ Florijana Zelera u režiji Ane Tomović a 22. januara počinju probe komada „64“ Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović. Upravo iz ovih razloga, a zbog epidemiloške situacije, nisu želeli da bude mnogo ljudi u pozorištu, tako da će od februara krenuti sa učestalijim izvođenjima. To znači i radnim danima.

Boško Buha, Madelnianum, Vuk, Akademija…

Pozorište Boško Buha takođe igra dve predstave na Večernjoj sceni do kraja meseca. U subotu 30. januara u 19 sati je „Pošteni provalnik“ a sutradan „39 stepenika“.

Opera i teatar Madlenianum zakazala je za 17. januar u 19 časova autorski projekat Nebojše Dugalića „Ispovest Dmitrija Karamazova“, adaptacija dela romana Dostojevskog. A 23. januara je Andrićeva „Na Drini ćuprija“ u dramskom tumačenju Tihomira Stanića.

Tihomir Stanić kao Ivo Andrić. Foto: Promo/Madlenianum/Zoran Škrbić

I u Teatru Vuk predstave se prikazuju od 19 sati. U petak 22. januara na programu je „Strah od leptira“ u režiji Isidore Goncić, a u nedelju 23. januara je Šmitova „Ajnštajnova izdaja“. Januarski repertoar zatvara komad „Tica“ u petak 29. januara.

Akademija 28 je najavila predstave „Ukrađena ličnos“ (16. januar), „Dragi tata“ (22. januar), „Dogodine u isto vreme“ (24. januar) i „Obično veče“ (30. januar) sa početkom u 19 sati.

Zvuči neverovatno ali je istinito. Do kraja meseca Pozorište Slavija svakog dana ima predstave, i to različite, sa početkom u 19 sati.

Beogradsko dramsko pozorište tokom januara pravi pauzu što se tiče repertoara ali vredno pripremaju, kao što su i najavili, nekoliko premijera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar