Beogradsko dramsko pozorište danas, najava premijernih predstava u idućoj godini, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dobitnik Ninove nagrade Vladimir Tabašević prvi put na pozorišnoj sceni, povratak u Beograd slavne slovenačke glumice Milene Zupančić posle više decenija, prva režija jednog pod najpriznatijih regionalnih reditelja Ivice Buljana i deset premijera, samo je deo onoga što se za 2021. godinu sprema u Beogradskom dramskom pozorištu.

Nova sezona u ovom teatru odvijaće se pod sloganom, inače replikom Henrija Milera „Zašto želiš da budeš čovek“, kazao je na današnjem susretu sa medijima upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.

Upravnik teatra na Crvenom krstu pojasnio je, predstavljajući ambiciozne planove, da ih do jeseni očekuje čak deset premijera, nekoliko regionalnih koprodukcija, kao i gostovanja na festivalima Mess, Grad teatar Budva…

Radivojević je podsetio da su ovu tešku godinu završili pre nekoliko dana lajv strimom predstave „Kad su cvetale tikve“ i da je, po njihovoj proceni, više hiljada ljudi širom sveta gledalo ovaj komad Dragoslava Mihailovića. Uprkos teškim okolnostima BDP je u radni odnos primilo još jednu mladu glumicu – Vanju Nenadić i istakao da će i u narednoj godini nastaviti taj trend.

Jug Radivojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Upravo pre nekoliko minuta smo završili razgovore, pa mogu da vam saopštim izvanrednu vest da će u predstavi „Cement Beograd“ jednu od glavnih uloga igrati Milena Zupančič, koju će tako Beograd videti posle zaista puno godina – otkrio je Radivojević.

Od deset najavljenih novih projekata, premijera koja će otvoriti 2021. godinu u Beogradskom dramskom pozorištu jeste „Baal“. Režiju čuvenog komada Bertolda Brehta režiju potpisuje Dijego de Brea. Zakazana je za 12. februar, a veliku glumačku ekipu, u kojoj su između ostalog, Milan Čučilović, Ivan Zablaćanski i Vanja Nenadić, predvodi Miloš Biković.

Miloš Biković, Nataša Marković i Pavle Pekić u Beogradskom dramskom pozorištu Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dan Beogradskog dramskog pozorišta – 20. februar biće uveličan izvođenjem Fazbinderove drame „Kišne kapi na vrelom kamenju“, u režiji mladog Juga Đorđevića.

Jedan od glumaca u ovom komadu sa četiri lica Pavle Pekić podsetio je da su komad počeli da rade u vreme najintenzivnije pandemije.

– Ali je zato ova predstava bila jedan magičan beg u fantazmagorični Fazbinderov svet. I neobično je važno što je ovaj komad, koji govori o ljubavi ali i manipulaciji, uprava izabrala da obeleži Dan pozorišta – kazao je Pekić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Već u martu publiku BDP-a očekuje premijerno izvođenje drame „Dan kada ja nisam više bio ja“ jednog od najizvođenijih nemačkih pisaca Rolanda Šimelpfeninga u režiji Tare Manić. Glumica Nataša Marković, koja predvodi petočlanu glumačku ekipu, istakla je da je reč o komadu vrlo zanimljivog jezika:

– Ovo je komad specifične strukture, nadrealna bajka o porodici, a ekipa koja radi na predstavi je divna.

Jedan od najuticajnijih stvaralaca Balkana, hrvatski reditelj Ivica Buljan se prihvatio zadatka da po prvi put u pozorištu dočara jedno delo pisca i dobitnika Ninove nagrade Vladimira Tabaševića. Piščev komad „Tiho teče Misisipi“, čiju dramatizaciju potpisuju Buljan i Tabašević, biće izveden 20. marta. Ponovo će se u ovoj predstavi, uz svoju ćerku Anju Alač, na sceni naći i Vesna Čipčić:

Vesna Čipčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Prvi put u pozorištu imamo Tabaševića, što je izvanredna vest. A to što Buljan režira u našem pozorištu je zaista za mene velika radost. Pratim njegov rad već dugo i ne znam gde sve nisam išla kako bih gledala njegove predstave. Interesantno je i što ću se naći na sceni sa ravno desetak omladinaca. Radiću još jedan projekat u pozorištu, „Dnevnu sobu“ Ersaga Montaga, koji će premijerno biti izveden u septembru. Šta ćete lepše – kazala je Vesna Čipčić.

Za april je predviđena premijera predstave „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, u kome bi trebalo da se pojavi Milena Zupančič, a istoga meseca reditelj Jagoš Marković postaviće na scenu komad Gorana Stefanovskog „Divlje meso“. U predstavi, za koju Marković potpisuje i adaptaciju, scenografiju i izbor muzike, igraju, između ostalih, Jovo Maksić, Branka Katić i Milan Lane Gutović.

Gutovića očekuje i uloga u predstavi „Zelena čoja Montenegra“, po tekstu Mome Kapora i Zuke Džumhura, koju režira Nikita Milivojević.

Predstava se radi u koprodukciji sa Budva grad teatrom i Gradskim pozorištem Podgorica, a prvi put će biti izvedena u Budvi 10. avgusta, a 11 dana kasnije i na Krstu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradsko dramsko pozorište u koprodukciji sa teatrom Ujvideki sinhaz radi, po motivima Brodskog „Demokratiju“ Slobodana Obradovića. Predstava, koju režira Veljko Mićunović, biće premijerno izvedena u maju.

U koprodukciji sa Beo artom rade i komad Dubravke Ugrešić „U raljama života“, koji na scenu postavlja Andrej Nosov, a pred publikom će biti izvedena prvi put u oktobru naredne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar