Foto: Vladimir Đurić/Vuk Papić/Promo

Premijera novog komada Erika Emanuela Šmita, "Ajnštajnova izdaja", u režiji Andree Ade Lazić sa Nebojšom Dugalićem u glavnoj ulozi, biće održana u subotu, 29. februara u 20h na Velikoj sceni "Aleksandar Popović" u Teatru "Vuk".

„Ajnštajnova izdaja“ je ozbiljna komedija o dva neobična čoveka koji se sreću na obali jezera u Nju Džersiju, četrdesetih godina 20. veka, i pokušavaju da nađu zajedničku tačku oproštaja, sebi i svetu, koji je uvek na ivici uništenja. Albert Ajnštajn, humanista i pacifista, genije, strahuje da će nacisti napraviti prvu atomsku bombu i pita se da li treba upozoriti Ruzvelta i dati priliku Americi da pobedi u trci u naoružanju.

„Poniranje u duhovne i duhovite ponore korena verovanja, patriotizma i čovekoljublja sa dva takva majstora glume i pozorišta, Nebojšom Dugalićem (Ajnštajn) i Branislavom Zeremskim (Skitnica), uz neobično inventivnog mladog Jovana Jelisavčića (Agent FBI) je lavirint, kroz koji se krećem sa uzbuđenjem i željom da putevi budu dugi i tajnoviti. Filozofski, a krajnje razumljivi dramski diskurs Erika Emanuela Šmita, najizvođenijeg dramatičara našeg doba, sa kojim se srećem drugi put (radila sam 2013.“Tektoniku osećanja“), vodi nas ka Istini i Pravdi, koje su poslednja odbrana genija, u svakoj oblasti nauke. I života“, poručuje reditečkla Andrea Ada Lazić.