Stvaran svet oko mene, Zadužbina Milana Mladenovića
Foto: Zadužbina Milana Mladenovića/Promo

Nagrada "Milan Mladenović", biće tradicionalno dodeljena 21. septembra, na muzičarev rođendan, u Makarskoj u okviru festivala "Modro i zeleno", saopštili su danas organizatori.

Regionalni žiri u kome su Anja Rupel, Dubravko Jagatić, Maks Juričić, Nikola Vranjković i Svetlana Đolović odabrao je pet superfinalista, od kojih će jedan dobiti nagradu nazvanu po gitaristi, pevaču i autoru sastava Šarlo Akrobata i Katarina II, odnosno Ekatarina Velika, Mladenoviću (1958-1994).

Kako je navedeno, među superfinalistima nagrade „Milan Mladenović“ su „Moira“ iz Severne Makedonije sa pesmom „Aroma(n)tična“, Leni (Lennie) sa „Desnom stranom knjige“ i Nemeček sa pesmom „Mirila“ iz Hrvatske, kao i Škofja Loka VIS sa „Nikad niko“ i Tamara Milo (Mylo) sa „Posle jednog proleća“ iz Srbije.

Nakon preslušavanja 318 pesama pristiglih na konkurs, muzičaru Juričiću je poseban utisak na aktuelnoj autorskoj sceni ostavilo žensko stvaralaštvo.

– Iznenadio sam se koliko dobre i raznolike muzike postoji na regionalnoj sceni, a posebno koliko ima dobrih pesama koje pevaju, ili su autori žene – ocenio je Juričić.

Jagatić je priznao da ga je pomisao da će morati da presluša „više od 300 pesama učinila vrlo nervoznim“, a to se pojačalo kada je shvatio da je od toga „barem 280 autora ostalo zarobljeno u prošlosti, bez trunke kreativnosti i autorskog potpisa“.

– Na svu sreću, nekih pedesetak pesama ušlo mi je u finalnu selekciju i gotovo da sam sve sa zadovoljstvom preslušavao više puta jer su me neke pesme doista oduševile – dodao je rok novinar Jagatić.

Muzičar Vranjković je priznao da je iznenađen „što trenutno najviše dobrih bendova dolazi iz Makedonije“.

Foto: Nemanja Đorđević

– To što sam čuo među prijavljenima na konkurs me je bukvalno nateralo da preslušam cele albume. Nisam samo prijatno iznenađen – nekima sam i oduševljen“, naveo je Vranjković.

Kako je najavljeno, 12 finalista konkursa biće objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitniku Nagrade „Milan Mladenović“ pripašće 3.000 evra, i nastupiće na festivalu Egzit 2025. godine.

Bonus video: Izložba u čast Margite Magi Stefanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar