Kurt Kobejn
Kurt Kobejn Foto:Rudi Keuntje / Zuma Press / Profimedia

Royal Opera House u Londonu pretvara poslednje dane pevača grupe Nirvana Kurta Kobejna u operu pod nazivom "Last Days". Produkcija će biti prilagođena istoimenom filmu Gasa Van Santa iz 2005. godine.

Reč je o ostvarenju koje je bilo fokusirano na mladog muzičara po imenu Blejk i uglavnom se zasniva na poslednjim danima Kurta Kobejna koji je izvršio samoubistvo 1994. godine, kada je imao samo 27 godina.

Kurt Kobejn
Kurt Kobejn Foto:Kathy Hutchins / Zuma Press / Profimedia

Royal Opera House objavila je saopštenje u kojem stoji da opera uranja u muku koja je stvorila moderni mit i da Blejka progone predmeti, posetioci i sećanja koji ga odvlače od njegove prave svrhe – samouništenja. Operu je komponovao Oliver Lit, rezidentni kompozitor Royal Opera Housa dok će je režirati Kopson i En Morisi. Premijera je najavljena za oktobar ove godine.

Kurt Kobejn
Kurt Kobejn Foto:HBO DOCUMENTARY FILMS – Album / Album / Profimedia

Komozitor Lit je rekao da je bio ogroman obožavalac Nirvane i da je njihova muzika pratila njegove tinejdžerske dane. Štaviše, pohvalio se da su prve pesme koje je naučio da svira bile upravo Nirvanine, piše „Headliner“.

– Dugujem mnogo toga kako sada stvaram muziku zvuku grungea iz tog vremena iako nikada nisam razmišljao o tome odakle su došli moj eksperimentalni nered i ponavljanja u mojim delima – rekao je on.

Bonus video: Kurt Kobejn – Prerani odlazak vanserijskog muzičkog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar