Kurt Kobejn Kurt Cobain
Kurt Kobejn Foto:HBO DOCUMENTARY FILMS - Album / Album / Profimedia

Kurt Kobejn nije podigao ruku na sebe, već je ubijen, tvrdi se u jednom pismu koje je deo dosijea američkog Federalnog biroa o pokojnom frontmenu sastava "Nirvana".

Pre 27 godina Kurt Kobejn, pevač i gitarista benda „Nirvana“ počinio je samoubistvo u 27. godini u svom domu u Sijetlu. To je bio zaključak sijetlske policije nakon okončanja istrage smrti popularnog muzičara.

Iako je tokom protekle dve i po decenije bilo mnogo teorija zavere vezanih za odlazak slavnog muzičara i tvrdnji da je ubijen, ovih dana objavljen dosije koji je FBI vodio o ikoni grandž pokreta samo ih dodatno podgreva.

I dok je prošlog meseca kultni američki sastav „Nirvana“ nenadano pominjan u medijima, i to uglavnom u lošem kontekstu (5. aprila godišnjica samoubistva, poslednji fotosešn muzičara nekoliko dana pred smrt ponuđen je na aukciji, „Nirvana“ je tužena zbog neovlašćenog korišćenja ilustracije iz 1949. godine na svojim suvenirima), pre tri dana FBI je konačno obnarodovao dosije koji je imao o Kurtu Kobejnu.

Za američki Federalni biro nije ništa neobično da, s vremena na vreme, javnosti učini dostupnim svoju arhivu o političarima, umetnicima i drugim poznatim facama. A samo nekoliko dana nakon što je javnosti predočio svoju arhivu o mafijaškom bosu Vitu Đenoveziju, pružio je svima na uvid dosije o Kobejnu.

I šta krije taj dosije? Najpre, vrlo je „oskudan“. Čitavih deset strana broji Kobejnov dosije. Iako tanušan, otkriva zanimljive detalje. Centralni deo zauzimaju dva pisma pošiljalaca čija su imena ostala skrivena od javnosti, u kojima se FBI poziva da istraži Kobejnovu smrt.

Zašto? Zato što, po mišljenju njihovih potpisnika, Kurt Kobejn 5. aprila 1994. godine nije počinio samoubistvo, već je ubijen.

„Milioni fanova širom sveta imaju samo jednu želju – a to je da se sve nedoslednosti koje okružuju njegovu smrt jednom za svagda rasvetle“, stoji u jednom od pisama koje je FBI dobio u septembru 2003. godine. Ovo, na kompjuteru otkucano pismo, kao jedan od primera nedoslednosti prilikom istrage, na koje se poziva, navodi i dokumentarni film „Kurt & Courtney“, koji je potpisao reditelj Nik Brumfild. Britanski sineasta je u tom dokumentarcu iz 1998. godine spekulisao da je u smrt Kobejna umešana njegova supruga, frontmenka sastava „Hole“ Kortni Lav.

A drugo pismo, napisano rukom, potiče iz 2007. godine i u njemu se, između ostalog, navodi:

„Policija koja je nakon smrti Kobejna radila na ovom slučaju od početka je odbijala da je tretira i istraži kao ubistvo. Insistirali su od početka da je sam podigao ruku na sebe. Ovo me tišti zato što je ubica još uvek tu negde…“

Pošiljalac, čije je ime u dosijeu zatamnjeno, tvrdi da dokazi koje je policija pronašla kraj tela Kobejna ne mogu da ukazuju na samoubistvo:

„Nije bilo jasno kojom se sačmarom, navodno, ubio, a u svojoj oproštajnoj poruci nije pomenuo ni u jednom trenutku da želi da umre. Deo u kome se pominje smrt napisan je drugačijim rukopisom i čini se kao da je naknadno dodat“.

Dosije donosi i odgovor zvaničnika FBI-ja na ova pisma, u kojima stoji:

„Zahvalni smo zbog vaše brige oko toga da je gospodin Kobejn možda bio nečija žrtva. Međutim, većina istražnih radnji vezanih za nečije ubistvo potpada pod lokalnu jurisdikciju, odnosno sprovode je lokalne vlasti i organi reda“.

FBI u svom odgovoru, osim što se „pere“ od nadležnosti, to dodatno obrazlaže i ovako:

„Prekršili bismo federalni zakon ukoliko bismo se pozabavili ovim slučajem. Istraga, što se tiče Biroa, nije moguća“.

Sličan odgovor FBI je uputio 2000. godine i tadašnjoj glavnoj američkoj tužiteljki Dženet Rino, međutim dosije ne otkriva zašto se Biro na ovaj način pravdao visokoj državnoj zvaničnici.

Na javnosti dostupnim stranama dosijea su i delovi faksa koji je u januaru 1997. godine poslat kancelarijama Federalnog biroa u Los Anđelesu i Vašingtonu, kao i čelnicima TV mreže En-Bi-Si.

Faks je stigao od losanđeleske filmske i TV kompanije „Cosgrove/Meurer Productions“, poznate po serijalu „Nerešene misterije“ (Unsolved Mysteries). Ova produkcijska kuća objašnjava teoriju o eventualnom ubistvu frontmena „Nirvane“:

„Privatni detektiv Tom Grant, koji je nekada bio zamenik šefa policije Los Anđelesa sumnja da je Kobejnova smrt, koju je nadležna policija okarakterisala kao samoubistvo, bila prenagljena procena. Grant je pronašao brojne nejasnoće i protivrečnosti u rešavanju ovog slučaja, uključujući i oslanjanje na navodnu oproštajnu poruku. Ta poruka je prevashodno značila da Kobejn poručuje svojim fanovima da želi da se oprosti od muzike i ode u penziju, a ne u smrt“.

I samo nekoliko meseci nakon što je kontaktirala FBI ova produkcijska kuća emitovala je epizodu iz serijala „Nerešene misterije“ posvećenu „slučaju“ Kurta Kobejna. Sve teorije iznete u pismu Birou su dodatno istražili, zaključivši da se odlazak muzičara ne može tek-tako podvesti pod samoubistvo.

Podsetimo, poslednjih tridesetak dana u životu muzičara iz Sijetla bili su vrlo burni. Poslednji koncert sa bendom održao je 1. marta 1994. godine u Minhenu, nakon čega je otkazan ostatak turneje zbog muzičareve bolesti (objašnjeno je tada da ima bronhitis). Kako bi se oporavio, odleteo je sa suprugom Kortni Lav i ćerkom u Rim na oporavak. Umesto da se oporavlja završio je u rimskoj bolnici zbog predoziranja šampanjcem i lekom „Rofinol“.

Nakon te zastrašujuće epizode, kada je umalo izgubio glavu, supruga i kolege iz benda zahtevaju od njega da ode na rehabilitaciju.

I samo pet dana pred smrt, Kobejn dolazi kod svog prijatelja Dilana Karlsona i traži da mu pozajmi sačmaru kako bi oterao beskućnike koji mu se motaju po dvorištu. Dan kasnije se prijavljuje na rehabilitaciju, poziva Korni i govori joj: „Volim te“.

Bio je to njihov poslednji razgovor. Nije se zadržao na rehabilitaciji, preskočivši zid lečilišta i pobegavši. Kurtova majka 4. aprila prijavljuje njegov nestanak, a dan kasnije već je bio mrtav. Kada je 8. aprila njegovo telo pronađeno u sobi iznad garaže kuće u Sijetlu, kraj njega su bili puška i oproštajno pismo.

Iako je magazin „Rolingstoun“ kontaktirao zvaničnike FBI-ja sa pitanjem zašto su baš sad odlučili da puste u javnost Kobejnov dosije, odgovor nisu dobili.

Osim toga, kako podseća američki magazin, Kurt Kobejn samo je poslednji u nizu muzičara o kome je Federalni biro vodio svoj dosije. Počeli su sa tom praksom još šezdesetih godina prošlog veka kada je sve popularnija muzika, rokenrol, za neke, smatrana opasnošću po društvene vrednosti Amerike.

Pod istragom ili nekom vrstom nadzora FBI-ja bio je, podsetimo, u relativno skorije vreme i Notorijus B.I.G, koji je ubijen u Los Anđelesu 1997. godine. Dosije slavnog repera brojao je čak 300 strana, ali istraga je okončana još 2005. godine.

FBI je pokrenuo istragu i zbog pretnji ubistvom muzičaru i producentu Džonu Denveru još 1979. godine, potom o sastavu „Mankis“ jer su na svojim koncertima tokom šezdesetih imali video materijal koji je nosio „antiameričku poruku“, ali i o Robinu Gibu iz „Bi džiza“. Razlog je, naizgled, bio banalan – muzičar je poslao „potencijalno opasan“ telegram advokatskoj kancelariji koja je zastupala njegovu suprugu u procesu razvoda braka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare