Foto:AJ Barratt / Avalon / Profimedia

Autobiografija svetski poznatog muzičara, bubnjara Nirvane i frontmena Foo Fightersa Dejva Grola “Pripovedač – Priče o životu i muzici”, objavljena je u Hrvatskoj.

Dejv Grol je zaista dobri duh rokenrola – potvrđuje i njegova najnovija autobiografija “Pripovedač – Priče o životu i muzici”, koja je na hrvatskom jeziku objavljena u izdanju Rockmarka, piše „Večernji list“. Slavni muzičar u njoj se dokazuje i kao izvrstan pripovedač i na gotovo 400 stranica, uz obilje nikad viđenih fotografija iz njegove privatne arhive, otvoreno i vešto priča o svom životu od samih početaka, preko sticanja prve slave s bendom Nirvana i legendarnih Foo Fightersa do danas.

kurt

Grol  vrlo trezveno, ali i empatično i s nežnošću piše o možda i najtragičnijoj figuri u svom životu, Kurtu Kobejnu. Prerano preminulog frontmena Nirvane upoznao je u ranim dvadesetima, dok je još svirao u bendu Scream s kojim je prvi put proputovao svet i ostvario popriličan uspeh.

Nirvanina popularnost eksplodirala je kada su snimili album “Nevermind” 1991. godine. Na njihove koncerte više nisu dolazili samo odrpani rokeri , njihov singl odjednom je bio na top-listi 40 najboljih, a bend nije znao da se nosi s nenadanom popularnošću. “Čak i oni najstabilniji mogu da se slome pod takvim pritiskom” piše Grol. Nakon tog meteorskog uzleta, postajalo je jasno da se s Kurtom nešto ozbiljno događa – dok je pre uveravao sve da heroin nije nešto što koristi sve vreme, s vremenom više nikoga nije mogao da zavara.

“Možda naivno s moje strane, ali nisam ga doživeo kao nekog ko bi radio takve stvari. Meni je heroin bio prljava ulična droga koju uzimaju samo prostitutke i džankiji u mračnim uličicama u centru grada, a ne nežni, dragi, omiljeni umetnici ispred kojih je ceo svet”, piše Grol, kojeg je vest o prvom Kobejnovom predoziranju 1994. godine, a zatim i samoubistvu koje je počinio nekoliko meseci kasnije, potpuno skrhala.

Bonus video: Luna park: Rokenrol posle rokenrola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar