Foto: Laslo Antal/Promo

Sastav LP Duo nastupiće 3. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u okviru 13. Evropske noći istraživača.

LP Duo 3. oktobra, s početkom od 20 časova u JDP-u, premijerno će pred beogradskom publikom predstaviti nove originalne autorske kompozicije, koje su nastale u okviru umetničko-naučnog projekta „Beyond Quantum Music“. Koncert, kao audio-vizuelni događaj, nastao u saradnji s Izvanrednim Bobom, poklon je beogradskoj publici, a svi zainteresovani za besplatne karte mogu da se prijave putem mejla [email protected]

Već nekoliko nedelja ovaj klavirski tandem, koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, na koncertnoj je turneji, na kojoj predstavlja umetničko-naučni projekat „Beyond Quantum Music„. Turneju su započeli koncertom u Novom Sadu u okviru Kaleidoskopa kulture, da bi potom nastupili na čuvenom festivalu Ars Electronica u Lincu. Nastupili su u Lincu, kako ističu, u najboljem mogućem terminu, i to odmah nakon dodele nagrade za životno delo Lori Anderson.

– Lori je sa sobom donela veliku umetnost i deo nekog drugog sveta. Od nje smo učili besprekornost, skromnost i posvećenost. Koncertu LP Dua je prisustvovao veliki broj ljudi, posebno mlađe generacije, a reakcije su bile vrlo emotivne – utisci su LP Dua s nastupa na festivalu u Lincu, nakon čega su prošle nedelje nastupili u Splitu, na Mediteranskom institutu za istraživanje života – Medils.

Foto: Promo

Tokom rezidencijalnog boravka na Tehničkom univerzitetu u holandskom Delftu, Sonja i Andrija su sarađivali sa najistaknutijim kvantnim fizičarima i mirkobiolozima iz celog sveta, uključujući i naučnike sa univerziteta u Oksfordu i Kopenhagenu. Zvuke kvantnih kompjutera, pomeranja atoma i genetskog koda pod plaštom njihovog već prepoznatljivog muzičkog jezika, LP Duo će izvesti na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima. Projekat „Beyond Quantum Music“ je produžetak pionirskog evropskog projekta „Quantum Music“, započetog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera. 

LP Duo su nedavno objavili i novi album „Dead Sea“ u izdanju Univerzal mjuzika, a neke od kompozicija s ovog izdanja Sonja i Andrija premijerno će izvesti pred beogradskom publikom 3. oktobra.

Putnici pokušavaju da se vrate u tačku polaska, ali shvataju da je to nemoguće jer ih je samo putovanje već promenilo – tim rečima opisali su članovi LP Dua svoj novi album. 

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare