Posle 10 godina „Glavo luda“ odlazi u pozorišnu istoriju

Kultura 11. apr 202216:37
Podeli:
Foto: Promo/ Pozorište na Terazijama/ Miloš Kodemo

Mjuzikl inspirisan pesmama Zdravka Čolića biće poslednji put izveden u Pozorištu na Terazijama, 16. aprila sa početkom u 19.30 časova, a dirigent predstave i autor muzičkih aranžmana Ivan Ilić kaže da mu je teško pri pomisli da je ovaj komad "odludeo" svoje.

Premijera predstave bila je 21. septembra 2012. godine u Čačku, a nakon sedam dana i na sceni Pozorišta na Terazijama. Probama ovog komada, koji je inspirisan pesmama koje izvodi Zdravko Čolić, prethodila je velika audicija na koju se prijavilo blizu 100 kandidata. Predstava je sa velikim uspehom odigrana i na letnjoj sceni u Opatiji u okviru Festivala mjuzikla (2013).

Nikola Bulatović, autor teksta i reditelj predstave, osvrnuo se na prethodnih deset godina izvođenja:

Foto: Promo/ Pozorište na Terazijama/ Miloš Kodemo

- Trudio sam se, zajedno sa saradnicima, da napravim predstavu koja ima čvrstu formu, i što se nje tiče, od premijere se nije ništa značajno promenilo. Ono što se jeste promenilo su godine učesnika! Drago mi je da predstava živi skoro deceniju. Imali smo veliku sreću da se publika prepoznala u našoj priči, toj nostalgiji za osamdesetim godinama. Kada u publici vidite roditelje sa svojom decom koji žele da im pokažu kako je to nekada bilo – zadovoljni smo jer smo uradili pravu stvar! U ovom mjuziklu se nalazim sa druge strane, na strani publike, ali opet i na sceni, pošto je svaka reč izašla iz mog pera. Imao sam to zadovoljstvo da sam igrao u prve dve verzije "Briljantina". I mogu slobodno da kažem da je ovo naš, domaći, "Briljantin". Radost igranja je uvek bila velika - rekao je Bulatović.

Glumac Slaven Došlo, kome je ovo bilo prvo profesionalno iskustvo u pozorištu, ulogu je dobio na audiciji.

Foto: Promo/ Pozorište na Terazijama/ Miloš Kodemo

- Audicije su veoma važne, jer sam tu dobio priliku da pokažem svoje kvalitete koji su me kasnije kvalifikovali za muzičko pozorište. Ova predstava mi je značajna jer mi je bila prva profesionalna i zahvalan sam kolegama koje su imale strpljenja za moje neiskustvo. Ono što mi je sada jasno kada shvatim da se predstava igrala punih 10 godina (što nije česta pojava u našim pozorištima) jeste da ja definitivno više nisam mlad glumac - priseća se Slaven sa osmehom. On je nakon ovog mjuzikla ostvario važne uloge i u drugim naslovima ovog pozorišta.

Dirigent predstave i autor muzičkih aranžmana Ivan Ilić imao je vrlo zahtevan zadatak. O svom radu na predstavi kaže:

- Znali smo da će jedan od najvećih izazova biti odabir Čolinih pesama, svesni da već imaju svoje mesto u domaćem kulturnom miljeu, i stavljanje tih pesama u jedan novi scenski i dramski konteks. Od samog početka nije postojala bojazan da će prerađene numere biti "pogrešno" doživljene, zato što smo se borili da opravdamo svaki postupak i svaku reč već postojećih stihova. Neretko je trebalo od solističkih pesama napraviti duete ili ansambl numere. To je bio dobar izazov. Teško mi je da pomislim da je "Glavo luda" odludela svoje. Ipak ostaje kao važan trag koji je na sceni svih ovih godina - rekao je Ilić i dodao:

- U jednom kritičkom osvrtu ovaj mjuzikl je nazvan "porodični mjuzikl". Voleo bih da su neki klinci iz publike gledajući ovu predstavu zavoleli mjuzikl, postali stalni posetioci Pozorišta na Terazijama i možda bolje upoznali sebe i svoje roditelje. Ko zna, možda je ova predstava doprinela boljem razumevanju i približavanju generacija. A ti neki "novi klinci" koji su uloge dobili na audiciji, posle ovih 10 godina igranja, postali su prvaci pozorišta, nosioci repertoara i prekaljeni izvođači. Ali oni više nisu klinci i treba ići dalje, raditi nove uloge i nove mjuzikle. Možda će doći vreme da buduće generacije otkriju ovu predstavu za neku godinu u novoj postavi, kao što je to rađeno sa Briljantinom.

Bonus video: Premijera predstave "Zaljubljeni Šekspir"

Komentari

Vaš komentar