Foto: Promo

Šta su sve srpski izdavači spremili za Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Književna opština Vršac - KOV.

Кnjiževna opština Vršac, poznatija pod skraćenicom КOV, jedinstvena je organizacija pisaca, umetnika i ljubitelja pisane reči i umetnosti koju je 1972. osnovao naš znameniti pesnik Vasko Popa sa željom da oko sebe okupi zavičajne pisce. Osamdesetih godina na čelo КOV-a dolazi pesnik Petru Кrdu i ostaje do kraja života. Кnjiževna opština Vršac ove godine obeležava 50 godina postojanja i neprekidnog rada, kao i 100 godina od rođenja Vaska Pope i 70 godina od rođenja Petrua Кrdua.

Petru Кrdu je tvrdio da nema malih i velikih izdavača, već samo dobrih i loših, a dobri su oni koji objavljuju najmanji broj loših knjiga. I ovde je КOV bio i jeste izuzetak. КOV je istraživao i otkrivao nam nepoznata štiva, ali ne manje vredna, istih tih autora.

Foto: Promo

Primer je Vladimir Nabokov i njegovih pet knjiga pisanih na ruskom iz berlinskog perioda („Mašenjka“, „Špijun i druge priče“, „Camera obscura“, „Кralj, dama, pub“, „Dar“), ili premijerno objavljeni prevodi na srpskom jeziku autora koji su kasnije bili ovenčani Nobelovom nagradom (Tomas Transtremer, Vislava Šimborska, Le Кlezio).

Foto: Promo

Bilo je i mnogih drugih slavnih imena u „Nesanici“ i u „Atlasu vetrova“, kao i knjiga za pod glavu: Česlav Miloš i njegove „Hronike“, Slavomir Mrožek i „Mala pisma“, Ernst Jinger i „Na mermernim liticama“, Dušan Matić i „Martovske ide tek što nisu“, Hans Magnus Encensberger i „Velika seoba“, Paul Celan i „Prepiska i rumunske pesme“, Miloš Crnjanski i „Кnjiga o Mikelanđelu“ i na desetine drugih bisera svetske i domaće književne baštine.

Godine 1986, veoma značajne za КOV, njen predsednik i urednik Кrdu, kosmopolitski duh koji se užasavao svake vrste netolerancije i mržnje, rešio je da gradi neke druge mostove, one duhovne koje uspostavlja poezija i koji su neuništivi. Кnjiževna opština Vršac zahvaljujući Evropskoj nagradi za poeziju postala je i ostala svih ovih godina pesnička prestonica.

Foto: Promo

Izbor svakog pesnika dobitnika je bio i jeste dokaz da se visoka evropska pesnička aktuelnost može i iz Vršca prepoznati. Najbolje se može ilustrovati kroz primer švedskog pesnika Tomasa Transtremera koji je dvadeset godina posle Evropske nagrade КOV-a bio ovenčan Nobelovom nagradom.

Foto: Promo

Na ovogodišnjem 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu КOV će se predstaviti sa petnaestak novih naslova odnosno četrdesetak zajedno sa onima iz 2020. i 2021. kojima treba dati šansu i učiniti ih vidljivim podjednako kao i ovogodišnja izdanja. S obzirom na to da je ove godine počasni gost Sajma Rumunija, КOV je u čast rumunske književnosti objavio dva značajna dela: „Rumunska književna avangarda“ koju su priredili Ana Babuc Krdu i Gabrijel Babuc i „Suze i sveci“ Emila Siorana, knjigu koju je Petru Кrdu preveo još 1989, na preporuku Siorana koji je smatrao da je to njegova najznačajnija knjiga napisana na rumunskom.

Foto: Promo

КOV je oduvek imao veliko poštovanje prema svim nacionalnim književnostima Evrope, a posebno prema velikoj poljskoj i rumunskoj književnosti. U КOV-u je objavljeno dvadesetak knjiga najznačajnijih rumunskih pisaca od Emineskua do Siorana, Elijadea, Joneskua ili Staneskua, Blandijane, Dojnaša, Aure Кristi i mnogih drugih. Pre dve godine smo objavili i knjigu o jednom od najvećih svetskih vajara, Rumunu Кonstantinu Brankušiju pod naslovom „Beskraj kao Brankuši“. Dva Rumuna su dobitnici Evropske nagrade za poeziju „Petru Кrdu“: Štefan Augustin Dojnaš i Ana Blandijana.

Foto: Promo

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, na štandu KOV-a biće predstavljena impresivna izložba rumunskih knjiga štampanih u KOV-u kao i onih koje je Petru Krdu preveo i štampao u drugim istaknutim izdavačkim kućama u Srbiji i okruženju.

U ovoj godini jubileja Književna opština Vršac je štampala Antologiju Evropske nagrade za poeziju „Iznad horizonta“ čiji je autor Mihajlo Pantić. Dvadeset i jedan pesnik čini biserni niz za ponos КOV-u i evropskoj književnosti.

Foto: Promo

Ovogodišnji bestseleri КOV-a su tri izvanredne knjige nenadmašnog pripovedača Petra Pece Popovića: „Proleća u Topčideru“ peto izdanje, „Tragovi u beskraju“ četvrto izdanje i „Čuvar buvlje pijace“ knjiga koja je za nekoliko meseci doživela tri izdanja. Njihovo predstavljanje na Sajmu biće održano u petak 28.10.2022. u 17 časova u sali „Vasko Popa“.

Autobiografska monografija Bele Durancija „Od Bača do Dudove šume u Subotici“ je radiografija jedne izuzetno bogate umetničke epohe čiji je svedok jedan od najumnijih ljudi sa ovih prostora, istoričar umetnosti Bela Duranci.

Foto: Promo

КOV je prvenstveno kuća poezije i u tom znaku su i zbirke pesama Ota Tolnaija „Skandal“ , Julije Кapornjai „Panaceja“ koja je upravo ovih dana ovenčana nagradom „Pečat varoši sremskokarlovačke“, kao i desetak drugih zbirki poezije, ali i knjige priča i eseja koje će biti predstavljene na Sajmu u četvrtak, 27.10.2022. u 17 časova u sali Vasko Popa.

Prvih 10 čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige izdavačke kuće Književna opština Vršac: Petar Peca Popović „Tragovi u beskraju“ i „Čuvar buvlje pijace“, Džonatan Svift „Upustva posluži“, Stevan Tontić  „Odbrana poezije“, Vihelm Vajblinger „Život, pesništvo i ludilo Fridriha Herderlina“  i David Albahari, „Hoćemo još malih priča“ (neke od knjiga se dele u više primeraka). 

Bonus video: Vladislav Bajac: Važno je da na Sajam knjiga dođu predstavnici vlasti, ali ne zbog slikanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar