Foto:Promo/Službeni glasnik

Šta su sve srpski izdavači spremili za Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Službeni glasnik iz Beograda.

Posebnu pažnju kad je u pitanju Službeni glasnik zaslužuje prvo kolo Sabranih dela Franca Kafke, u kojem je prvi put objavljeno sve što je, do poslednjeg fragmenta, u svom kratkom životu u kreativnoj prozi napisao gorostas svetske književnosti. Prevod Jovice Aćina urađen je sa osloncem na faksimilna izdanja autentičnih rukopisnih izvornika. U korpusu svih priča i pripovednih odlomaka i nacrta, neobjavljenih za piščevog života, priličan je broj do danas nama nepoznatih i kod nas neprevođenih.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Monografija „Novim putevima – Kosovo 1958–1969.“ nastala je kao rezultat značajnog istraživačkog iskustva i napora uloženih u rasplitanje izuzetno složene kosovske političke i društvene stvarnosti u desetleću velikih i dramatičnih promena kroz koje je srpska južna pokrajina prolazila.

Foto:Promo/Službeni glasnik

„Nevidljivi neprijatelj – Variola vera 1972“, Radine Vučetić prema rečima prof. dr Zorana Radovanovića vredna je, korisna i potrebna knjiga, kojom je zaokružen pogled na najskuplju, najdramatičniju, najobuhvatniju i najambiciozniju akciju zdravstvene službe u posleratnoj Jugoslaviji.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Foto-monografija o probijanju grupe Laibach kroz gvozdene zavese i dekonstrukciji zapadnog konzumerizma jeste „roudmuvi“ priča o istorijskoj Occupied Europe Toure, 1983, ilustrovana do sada neobjavljenim fotografijama iz Austrije, Mađarske, Istočne i Zapadne Nemačke, Poljske, Holandije, Engleske, koje je nakon skoro 40 godina obelodanio autor i učesnik turneje Teodor Lorenčić. Knjiga je objavljena na engleskom i srpskom jeziku.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Knjiga „Razmišljaj kao umetnik“ donosi deset ključnih lekcija o kreativnosti, počev od Karavađa do Vorhola, od Da Vinčija do Marine Abramović. Dugogodišnji direktor londonske galerije „Tejt“ i umetnički urednik Bi-Bi-Sija Vil Gomperc traži odgovore na ta pitanja u svom inteligentnom i duhovitom stilu koji navodi na razmišljanje.

„Beleške iz Lotrekove kuhinje“, još jedna knjiga u kolekciji Umetnost u gastronomiji, donosi atmosferu Monmartra, francuskog kankana i mnogih bistroa, evocirajući stil Pariza početkom XX veka, kada je život bio ispunjen preterivanjima: u stvaranju, u zadovoljstvima, bitkama vođenim četkicama i pametnim rečima, u prijateljstvima…

Foto:Promo/Službeni glasnik

Bogato ilustrovana, „Žuta – Istorija jedne boje“ Mišela Pasturoa, peta je knjiga u ediciji započetoj 2000. godine i posvećenoj istoriji boja u Evropi, od drevnog doba do naših dana. Prethodile su joj Plava, Crna, Zelena i Crvena.

Glasnik je objavio i novi roman Jovice Aćina, „Hodočašće u Sodomu“. Prema rečima Gojka Tešića, to je pripovedačko hodočašće, kratko, efektno, brzopotezno, koje i kad je crno, nije bez vedrine, satiričnih nota i humora, a čije će vam čitanje biti pravo hodoljublje u Aćinovu kreativnu svetu zemlju.

Zahar Prilepin u knjizi „Jesenjin – Obećavajući susret“, biografiji o jednom od najvoljenijih pesnika, sebi svojstvenim osvetljavanjem i originalnošću, detaljno, iz dana u dan, govori o životu Sergeja Jesenjina, izvlačeći neočekivane zaključke i primoravajući nas na snažno saosećanje.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Nova knjiga Sanje Domazet „Na kafi kod Šekspira“, donosi priče o hodočašću u magične kuće gde su se rađali, bivali, umirali oni koji su menjali istoriju postojanja na ovoj grešnoj zemlji, spis o svetim domovima gde su živeli Šekspir, Rembrant, Betoven, Mocart, Hundertvaser, Tutankamon, Van Gog, Mone, Diras, Jursenar, Romen Gari, Milena Barili, Andrić, Dučić, Ljuba Popović… Dobitnik je nagrade „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2021/2022. godini.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Glasnik, kao i svake godine, objavljuje i knjige namenjene najmlađima. Pred čitaocima su izdanja „6 koraka napred“, Jasenke Lazić, u kojem junaci ove „lagano naučne bajke“ svakog dana popravljaju sebe i žele da prihvate vrline i mane sveta u kojem žive, i Milan, Vesna i jedna kuća tesna, Jelene Vukić, zabavna avantura brata i sestre koji su primorani da se udruže i reše niz zagonetki.

Foto:Promo/Službeni glasnik

Za roditelje, tu je nova knjiga u ediciji Knjigaonica, „Školarci „lenje mame“, Ane Bikove, koja prikazuje pravu meru u zaštićivanju, brigama, zahtevima, očekivanjima, dajući nam najbolji pedagoški alat – zlatnu sredinu u svemu u periodu kada se mlado biće najintenzivnije razvija.

Prvih pet čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige izdavačke kuće Službeni glasnik: „Beleške iz Loterkove kuhinje“, Mirjel Lakroa, „Razmišljaj kao umetnik“, Vila Gomperca, „Laibach“, Teodora Lorenčića, „Kako sam (s)kuvao istoriju – Od Karađorđa do Tita“ Milovana Miće Stojanovića i „Hodočašće u Sodomu“ Jovice Aćina.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Branko Rosić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar