Proto tip i Bojana BVunturišević Foto:Press photo kišobran/Vesna Lalić/Nova.rs

Živimo u vremenu u kom ne postoje top liste, kao ni recenzije muzičkih albuma. Jedina recenzija jeste fidbek publike, što je i najvažnije, kaže za Nova.rs Bojana Vunturišević koja večeras nastupa u Ljubljani.

Udružena srpska muzička scena, pod pokroviteljstvom platforme Srbija stvara muziku, prvi put se zvanično predstavlja na vodećem festivalu i muzičkoj konferenciji u Centralno-istočnoj Evropi MENT Ljubljana, koji je počeo sinoć.

Na najvećem događaju u regionu, nastupaju Bojana Vunturišević, poznata po jedinstvenom stilu koji kombinuje elemente balkanskih trendova sa indi rokom, popom, trip hopom i elektronskom muzikom; pa Džipsi, jedno od najupečatljivijih lica savremene alternativne pop scene, potom Proto tip, predstavnik Hali Gali kolektiva, pokreta koji objedinjuje alternativnu scenu naše prestonice i Klotljudi, jedan od najaktuelnijih novih beogradskih bendova.

Bojana Vunturišević, koja nastupa večeras u okviru festivala u Kinu Šiška, priča za Nova.rs da joj je to jedan od najdražih koncertnih prostora u regionu, ako ne i najdraži:

– Pre više od deset godina u Kino Šiški sam prvi put nastupala kao jedna od predstavnica novog zvuka Beograda, tako da mi je neizmerno drago što ću i ovog puta na MENT-u predstaviti novi album i biti deo delegacije muzičke scene naše zemlje – priznaje Vunturiševićeva za Nova.rs.

Bojana Vunturišević Foto: Jelena Jankovic

Festival MENT je, po sudu kolektiva Proto tip, primer vrhunski organizovanog regionalnog festivala koji okuplja najrazličitije interestantne izvođače iz mnogih evropskih zemalja.

– Zato je prilika da večeras predstavljamo Srbiju na ovakvom festivalu velika čast i odgovornost. Time vođeni, daćemo sve od sebe da pokidamo!

Nedavno je Proto tip objavio debi album, na kojem su radili gotovo pet godina, a reakcije na prvenac su, kako ističu za naš list, sjajne:

– Mnogo nam znače i stvarno su vetar u leđa. Podsticaj su da odmah radimo dalje. Sviraćemo uskoro u Beogradu, nastupićemo i na Arsenal festu, a snima se i Hali Gali kompilacija #2.

Foto: Mladen Šijan

Na pesmi „Svet se menja“ gosti su im Boris i Ana-Marija iz Repetitora, kojima su neskrajno zahvalni:

– Mnogo su nam pomogli kada smo počinjali, otvarali smo njihove koncerte, delili smo studio i od njih smo naučili i previše. Oni su nam kao stariji brat i sestra.

I novi album Bojane Vunturišević „Ljubav“ naišao je na odlične kritike, ali pevačica i kantautorka se osvrće na to šta je bitnije – potvrda stručnih ljudi ili komercijalni uspeh?

– Živimo u vremenu u kom ne postoje top liste, kao ni recenzije muzičkih albuma. Jedina recenzija jeste fidbek publike, što je i najvažnije. Mada, malo mi nedostaje da pročitam šta, na primer Dragan Ambrozić ili Jelena Maksimović imaju da kažu, ili muzika.hr. Uvek me zagolica u stomaku kad god se „struka oglasi“, i volim da promišljam njihovu kritiku.

Za Bojanu Vunturišević kao ženu na muzičkoj sceni u regionu najveći izazov jeste da opstane u muškom svetu, a dok konstatuje da za alternativnu muzičku scenu ima sve više prostora, opet to nije dovoljno:

– U Beogradu nam nedostaju koncertni prostori, o unutrašnjosti i da ne pričam, mada bi trebalo. O medijskom prostoru godinama unazad više ni ne razmišljamo, jer živimo i opstajemo pod nebeskim svodom interneta. Međutim, stasale su nove generacije koje od štapa i kanapa znaju da naprave čuda, i biće sve bolje s novim ljudima.

Bonus video: Bojana Vunturišević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar