Igor Vuk Torbica Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Predstavljanje monografije "Glas vrline - Igor Vuk Torbica" biće održano 25. januara u 17 sati u gornjem foajeu scene "Pera Dobrinović" SNP, a u okviru serije predstava "Igorovi dani" koji se održavaju od 24. do 28. januara u Novom Sadu i od 26. do 30. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Publike ima priliku da pogleda „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, kao i „Tartif“ Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava „Carstvo mraka“ premijerno je izvedena 24. marta 2017. na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Osim režije, Igor Vuk Torbica je sa Tijanom Grumić uradio adaptaciju drame. U glumačkoj podeli su bili Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Ljubomir Bandović, Anastasia Mandić, Nebojša Ljubišić, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Jelena Blagojević i Novak Radulović.

Carstvo mraka Foto: Mirjana Janković/Promo

– Nekoliko godina pre nego što će Lav Nikolajevič Tolstoj napisati komad „Carstvo mraka“, negde u ruskoj provinciji zaista je zabeležen slučaj čoveka koji na dan svadbe svoje ćerke javno priznaje sve zločine koje je počinio i traži iskupljenje grehova. Kako i sam Tolstoj u svom dnevniku navodi, inspirisan ovim incidentom, on 1885. godine počinje da piše „Carstvo mraka“. Ipak, ako imamo u vidu čime je komad inspirisan i naslov koji nosi, ne čudi što je po objavljivanju bio zabranjen za izvođenje u Rusiji, sve do 1902. odnosno dok pisac nije pristao da onim najstrašnijim scenama iz komada dopiše alternativu – zapisala je između ostalog Tijana Grumić u najavi predstave.

Publika SNP gledaće do 28. januara još četiri komada u režiji Igora Vuka Torbice, a gledaoci u Narodnom pozorištu u Beogradu njegove predstave će moći da vide od 26. do 30. januara.

Monografija „Glas vrline – Igor Vuk Torbica“, koja će sutra biti predstavljena, sabira tekstove između 2015. i 2020. godine, perioda u kojem je festival „Grad teatar“ sarađivao sa Igorom. Tekstovi su objavljivani u domaćim i regionalnim medijima i nastajali su kao odjeci te saradnje. Najveći broj tekstova nastao je povodom Igorovog rada na „Krvavim svadbama“, predstavi koju je 2018. „Grad teatar“ producirao sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

Monografija Glas vrline - Igor Vuk Torbica
Iz monografije „Glas vrline – Igor Vuk Torbica“ Foto: Milena Lubarda Marojević

Pripremom ovog izdanja, urednice Svetlane Ivanović, želeli su da proslave život i rad jednog od najtalentovanijih reditelja.

– Ispostavilo se da izdanje može da se čita i kao ozbiljno svedočanstvo jednog vremena, kao deo istorije festivala Grad teatar i pozorišta Crne Gore ali i kao priča o jednoj jedinstvenoj pozorišnoj poetici i viziji. Monografija daje uvid u poetiku mladog a velikog reditelja i svedoči o izuzetnoj moći njegovog znanja – rečeno je na promociji ove knjige u julu prošle godine u Budvi.

Monografija Glas vrline - Igor Vuk Torbica
Iz Monografije „Glas vrline – Igor Vuk Torbica“ Foto: Milena Lubarda Marojević

Igor Vuk Torbica diplomirao je 2013. godine na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Alise Stojanović. Kao asistent režije sarađivao je na predstavama Dina Mustafića (Rođeni u YU, Jugoslovensko dramsko pozorište, i Patriotic Hypermarket, Bitef teatar), Sonje Vukićević (Rodoljupci, Srpsko narodno pozorište) i Ane Đorđević (Četrnaesta, Narodno pozorište Republike Srpske). Režirao je Molijerovog Don Žuana (Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin), Fon Klajstov Razbijeni krčag (JDP), Hinkemana Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih).

Igor Vuk Torbica Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dobitnik je Nagrade „Hugo Klajn“ za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji. Njegova ispitna predstava na trećoj godini, Pokojnik, dobila je glavnu Nagradu festivala „Studio fest“, uvrštena je u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu je proglašena za najbolju predstavu festivala. Za predstavu Hinkeman, Torbica je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu 2016, dobio Nagradu „Ardalion“ za najbolju režiju. Po oceni stručnog žirija i po mišljenju publike, to je bila najbolja predstava festivala. I na 31. Festivalu „Gaveline večeri“ u Zagrebu, Hinkeman je bio najbolja predstava, a Torbica je dobio Nagradu za režiju. Ista predstava, dobila je i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini.

Bonus video: Igor Vuk Torbica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar