Mikser festival, Zagrljaj
Foto: Mikser festival/Promo

Dvanaesti Mikser festival biće festival nade i optimizma, sa snažnom željom da sve propuštene zagrljaje pretvori u novu, pozitivnu energiju, kaže za Nova.rs Ivan Lalić, direktor i osnivač Mikser festivala koji se otvara sutra pod sloganom "Vreme za zagrljaj" u Zornića kući u Barajevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zašto zagrljaj? Kažu da su uteha, toplina i ljubav vezani za dodir. Ljudska bića su stvorena da budu u fizičkoj interakciji sa sebi bliskim bićima. Socijalna distanca, tokom najsurovijeg perioda u novijoj globalnoj istoriji, nije podrazumevala samo fizičku distancu. Ona je, u velikoj meri, odredila i emotivni disbalans i smanjeni društveni, kreativni i poslovni kapacitet pojedinaca“, priča Lalić i dodaje da su ponosni na obilje programa koje su u veoma kratkom roku iskreirali uključivši zaista veliki broj učesnika.

Među njima su umetnici, dizajneri, aktivisti, ali i eksperati iz oblasti održivog razvoja, zelene ekonomije, predstavnici uprave korporacija velikog broja međunarodnih organizacija, medija, nevladinih organizacija, ambasada.

Ričard Van der Laken, svetski poznati dizajner iz Holandije, dolazi u kompleks „Zornića kuće“ da govori o svom inspirativnom projektu „What design can do“. Merima Isaković će se direktno obratiti iz Australije u živom prenosu. Ladeja Košir, heroina slovenačke cirkularne ekonomije, javiće se iz Ljubljane. Mikaela Magaš, inovatorka i dizajnerka, najbliža saradnica Ursule Von der Leyen, predsednice Evropske komisije, javiće se iz Brisela – objašnjava naš sagovornik.

Iz BIH na Mikser festival će doći i predstavnici globalno poznate firme „Zanat“. Iz Sarajeva stiže i Džon Kenedi Mosoti, regionalni direktor UNFPA. Iz Skoplja Aleksandar Velinovski, direktor Skopske nedelje dizajna.

„Iz Beča će nam se javiti Samer Akbar, specijalista Svetske banke za pitanja zaštite životne sredine. Sa Stare planine nam dolazi Ćuta, predvodnik ekološkog ustanka. Iz Priboja dolazi Malina Stanojević, Žena zmaj“.

Mikser festival, Zagrljaj
Foto: Mikser festival/Promo

Festival će otvoriti Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica Republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti, koje će najaviti izložbu „Kada je svet stao one nisu“ i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti.

„A na svojoj čarobnoj fruli će tada zasvirati legendarni Bora Dugić, a uveče najmlađi srpski bend ‘Daze’ koji u proseku ima 16 godina kao znak buđenja muzičke scene koja je potpuno zamrla u proteklom periodu. Biće to jedina svirka na festivalu“, podseća Lalić, i ističe dizajn kamp u prirodi gde će učiti mlade dizajnere kako da inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronađu oko sebe.

Mikser festival, Zagrljaj
Foto: Mikser festival/Promo

„Princip nade“ Ernesta Bloha, biće inspiracija mladim vizuelnim umetnicima da pokrenu novi ciklus stvaranja pod vedrim nebom.

Iz Rijeke na festival dolazi i Ervin Dubrović, direktor muzeja grada Rijeke, a pokretu pozitivne energije pridružiće se i Mikserov amblematični zastupnik optimizma – Branislav Grubački Guta, premijerom svog filma: „Novi mandate optimizma“.

„Pričaćemo o svemu. Ozbiljno, stručno, bez dlake na jeziku. Na Mikseru nema autocenzure, sputavajuće političke korektnosti. Godinu koja je za nama, želimo da zaboravimo. One koje smo izgubili – nećemo nikada zaboraviti. Dvanaesti Mikser festival je posvećen i njima. Ako vam je potreban Zagrljaj, pridružite nam se!“, zaključio je Ivan Lalić.

Mikser festival trajaće do 28. maja. Detaljan program i satnica mogu se videti na sajtu festivala.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar