Foto: Promo/Mikser Festival

Mikser festival zakazan je od 26. do 28. maja u Zornića kući u Barajevu, a programom u ovoj zelenoj oazi na rubu Beograda predviđeni su trodnevna konferencija, niz umetničkih programa, dizajn kamp i brojne radionice u prirodi.

Festival pod sloganom „Vreme za zagrljaj!“ otvoriće Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti, koje će najaviti izložbu „Kada je svet stao one nisu“ i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti, saopštili su organizatori.

„Nakon godine propuštenih zagrljaja, ponovo okupljamo kritičnu masu stručnjaka, kreativaca, aktivista, i donosilaca odluka, medije, predstavnike privatnog sektora i međunarodnih organizacija, na zajedničkom zadatku – kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu? Tražimo odgovore na pitanja: da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja? Kako da udružimo delovanje oko krucijalnih tema: čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta, zdravog života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje treba da omoguće održivu budućnost? U kojoj meri je kreativnost potrebna upravo u kriznim situacijama i koja je budućnost kulturnog sistema? Posebnu pažnju i ove godine posvećujemo socijalnoj pravdi i odnosu prema najosetljvijim grupama našeg društva, među kojima je prednost data starijim sugrađanima u borbi za dostajnstveno, aktivno starenje, i ženama na udaru dodatnih izazova pandemije, kao i sveukupne diskriminacije društva“, navode u Mikseru.

Ekologija i dizajn

Mikser festival će, pored domaćih stručnjaka, ugostiti i međunarodne eksperte i autore iz različitih oblasti. Osnivač platfome „What Design Can Do“ (Šta može dizajn?) Ričard van der Laken i nemački kritičar i kustos dizajna Volker Albus će otkriti kako otpad može da postane inspirativan i izdašan material za hrabre dizajnerske inovacije koje otvaraju nove perspektive „kružnog dizajna“, najavljeno je i učešće Samira Akbara, specijaliste zaštite životne sredine iz Vašingtona, a regionalno umrežavanje na polju cirkularne ekonomije nastavlja se kroz učešće pokretačice slovenačke „cirkularne tranzicije“ Ladeje Godine Košir.

Foto: Promo/Mikser Festival

Organizatori očekuju i dolazak stručnjaka dva velika evropska projekta „Eupolis“ i „Heart“ sa idejom da predstave planerske metodologije unapređenja zdravlja građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja i participacije građana. Profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu govoriće o značaju revitalizacije gradskih vodotoka, dok će vodeći evropski stručnjak za prečišćavanje voda inovativnim metodama Ištvan Kenjereš predstaviti konkretna inovativna rešenja koja decenijama unazad implementira u najrazvijenijim gradovima sveta. Austrijski arhitekta Daniel Podmirseg govoriće o prednostima urbane zelene infrastrukture i urbanih bašti na smanjenje zagađenja i smanjenje štetnog uticaja proizvodnje i transporta hrane u gradovima, navode u Mikseru.

Umetnost i radionice u prirodi

Uz program javnih dijaloga, Mikser festival tradicionalno predstavlja i mladu umetničku i dizajnersku scenu. Na konkursu „Black Box“ pod nazivom „Princip nade“ odabrano je 22 umetnika koji će u Zornića kući, pred posetiocima, stvarati umetnička dela, a planirane su i edukativne sesije sa etabliranim umetnicima i kustosima, od umetnika Marka Lađušića, ko-osnivača platforme „Black Box“ i mentora projekta, Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada Rijeke, Denisa Lea Hegića kustosa i osnivača „Museum of Now“ i „Supermarket Lab“ u Berlinu, umetnice Fione Sinđelić, kreativne direktorke Supermarket Lab, do gostujućih austrijskih umetnica Pire Tin i Sangam Šarme, koje na festival dolaze u saradnji Mikser festivala sa Austrijskim kulturnim forumom i projektom „Na drugi pogled“.

Foto: Promo/Mikser Festival

Trodnevni dizajn kamp „Nova vrednost“ koji Mikser festival organizuje uz podršku Saveza izviđača Srbije pod vođstvom profesorke Jelene Matić, udružio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja u kreiranju inovativnih dizajnerskih rešenja od otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće, nudeći učesnicima obilje radionica i praktičnih razmena veština za boravak u prirodi.

Mikser će posetiocima pružiti i uvid u proces priprema pobednika Mikserove talent platforme „Young Balkan Designers“ za nastup na Milanskom sajmu nameštaja u septembru gde će, u saradnji sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja i uz podršku Privredne komore Srbije, predstaviti šest inovativnih cirkularnih proizvoda mladih autora, navode organizatori festivala.

Podrška žrtvama nasilja

Težeći socijalnoj pravdi za sve, naročito za senzitivne grupe, kroz panel „Kad budeš bila spremna“ govorimo o tome, kako naše društvo reaguje na istupe žrtava seksualnog nasilja, navode u Mikseru i najavljuju javni direktan onlajn intervju sa glumicom Merimom Isaković iz Australije koji će voditi novinar Aleksandra Đuričić, kao dodatnu podršku žrtvama nasilja i javnom dijalogu o tome kako izgleda život žrtve nakon izlaska u javnost, kao i šta Srbija trenutno preduzima da prevenira nasilje i zaštiti žrtve.

Foto: Promo/Mikser Festival

„Promociju međugeneracijskog dijaloga i digitalnog opismenjavanja treće generacije nastavljamo kroz saradnju sa agencijom UNFPA čiji će regionalni direktor Džon Kenedi Mosoti po drugi put posetiti festival i aktivno učestvovati u iznalaženju novih rešenja“, navode u Mikseru.

Kao poseban događaj u okviru festivala, najavljena je autorska izložbe na otvorenom „Šuma bara livada“ Marka Lađušića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala.

Konferencisjki program biće direktno prenošen na Mikserovom kanalu na Jutjubu, dok će ograničen broj posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, moći da prati program i na licu mesta, navode organizatori i dodaju da se ceo festival održava na otvorenom prostoru od tri hekatra u prirodi, a da će pristup sadržajima biti omogućen publici u skladu sa preporučenim merama u dane održavanja festivala.

Detaljan program i satnica mogu se videti na sajtu festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar