Foto:promo

Mikser festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu odabrali su pobednike umetničkog konkursa "Black Box" koji su dostavili konceptualna rešenja kao odgovore na ovogodišnju temu "Princip nade". Na konkurs je stigao 51 rad iz šest zemalja, a odabrana su 22 rešenja, koja će biti predstavljena na Mikser festivalu od 22. do 28. maja u Zornića kući kod Beograda.

Na konkurs su, osim iz Srbije, stigli i radovi umetnika iz Hrvatske, Poljske, Kine, Nemačke i Crne Gore. Poslali su ih autori različitih profila, iz različitih oblasti: od primenjene umetnosti, preko slikarstva i vajarstva, arhitekture, vizuelnih umetnosti, dizajna, do medija i komunikacija, navode u Mikseru. Stručni žiri (vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i autor projekta Marko Lađušić, istoričar umetnosti i direktor direktor Muzeja grada Rijeka Ervin Dubrović, kustos osnivač Supermarket Lab i direktor MON Museum of Now Berlin Denis Leo Hegić, dizajnerka i kreativna direktorka Supermarket Lab Berlin Fiona Sinđelić Stefanović, arhitekta, kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić i pobednica prošlogodišnjeg konkursa „Black Box“, producentkinja i rediteljka Jelena Pavlović), ove godine izdvojili su 22 pobednička rada:

1. Ana Batrićević – Zaigrani- Srbija

2. Anika Lomić – Beskonačni lavirint- Srbija

3. Aurora Crnković – Izvor nade – Hrvatska

4. Boban Živanović / Marija Iva Gocić- Proizvod: Ljubav – Srbija

5. Dea Džanković – Mreža – Srbija

6. Dejan Krstić – Intervju – Srbija

7. Dina Rosić / Iva Lokas – Prostor između – Srbija

8. Dora Andjelkovic / Tamara Vukovljak – Čovek kao biće nade – Srbija

9. Jovana Jarebica – Biorazgradivo – Srbija

10. Julia Skrzyńska – Light which returns – Poljska

11. Milica Mijačević Carević/ Boško Jelić – The automaton – Srbija

12. Mlica Nikolić – Živi predeli – Srbija

13. Nenad Pinter – Ispred kamere – Srbija

14. Nikola Stojadinović – Soba beznađa – Srbija

15. Sofija Rakidžić/ Nađa Milivojević – Elementum – Srbija

16. Sonja Jocić – Multifunkcionalna realnost modnog zagrljaja – Srbija

17. Stella Dragović – no body is available – Nemačka

18. Stevan Lutovac – Vremevidac – Srbija

19. Vladimir Miljković – Odlazak nade – Srbija

20. Vuk Peković/ Šćepan Popović – Obelisk je mrtav – Crna Gora

21. Yao Wang – i actually want to fake my own death to avoid drama – Kina

22. Željko Jančić – Strah je iluzija – Hrvatska

Nakon godine velikog usporavanja kao posledice pandemije, Mikser festival podstiče mlade stvaraoce na „novi energetski ciklus stvaranja i optimizma“. Inspirisani nemačkim filozofom Ernstom Blohom i njegovim književnim delom „Princip nade“, iz Miksera su pozvali autore da semantičko tumačenje utopije u kojem „princip nade“ predstavlja preduslov kreiranja bolje budućnosti iskoriste kao polaznu tačku u promišljanju konkursnih rešenja i daju interpretaciju odnosa pojmova utopije, nade, stvarnosti i budućnosti, navode organizatori „Black Boxa“.

Kao odgovor na izazove pandemije, ovogodišnja izložba „Black Box“ i manifestacija Mikser festival, biće održani u prirodi, od 26. do 28. maja u ambijentu kompleksa Zornića kuća nadomak Beograda, sugerišući i festivalskim sloganom „Zagrljaj“ da je priroda postala neizbežni agent pozitivnih društvenih promena, a umetnici su pozvani da odgovore na temu konkursa kroz individualne umetničke intervencije na otvorenom prostoru, navode organizatori.

Individualne intervencije će kroz proces kolektivnog rada na razvoju konkursnih ideja, uz mentorsko vođenje kustosa projekta, prof. Marka Lađušića, biti međusobno povezane u sistem intervencija i činiti jedinstvenu umetničku celinu.

Foto:promo

Pored učešća u centralnom umetničkom programu Mikser festivala, nagrađeni autori imaće priliku da učestvuju u razgovorima sa relevantnim stručnjacima iz regiona, poput kustosa i direktora Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića, kustosa i osnivača Supermarket Lab i direktora MON Museum of Now Berlin Denisa Lea Hegića i dizajnerke i kreativne direktorke Supermarket Lab Berlin Fione Sinđelić Stefanović, ističu u Mikseru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar