Koncertom mladih domaćih muzičara iz Nišvil džem orkestra (Nisville Jam Orchestra) večeras je na Niškoj tvrđavi počeo muzički deo Nišvil džez festivala Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Koncertom mladih domaćih muzičara iz Nišvil džem orkestra (Nisville Jam Orchestra) sinoć je na Tvrđavi počeo muzički deo Nišvil džez festivala.

Na Nišvil džez festivalu do 18. avgusta nastupiće i hiphoperi Arsested (Arrsested) Development, saksofonistkinja Kamila Džordž (Camilla George), argentinska bosa nova pevačica Karen Souza, domaća pop pevačica Konstrakta i brojni drugi izvođači.

Koncertom mladih domaćih muzičara iz Nišvil džem orkestra (Nisville Jam Orchestra) večeras je na Niškoj tvrđavi počeo muzički deo Nišvil džez festivala Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Prethodno je nagrada za najbolju predstavu festivala Nišvil pripala ravnopravno „Kendi“ pozorišta Zlatni Jelec iz Severna Makedonija i „Veliki spektakl smaka sveta“ Teatra En Vol iz Italije.

U okviru Nišvila, u sredu uveče je premijerno prikazan dokumentarni film „Moje putovanje“ o pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću (1936-2008), a prethodno i o džez muzičarima Miši Blamu (1947-2014) i Bošku Petroviću (1935-2011).

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće danas u okviru programa Nišville jazz festivalu na niškoj Tvrđavi. Dženi je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih izvođača koji su se pojavili poslednjih godina na svetskoj džez sceni. U pitanju je vrlo talentovana umetnica koja na svojim nastupima unosi žensku energiju u mnoštvo prelepih fraza latino džeza, kao i sofisticirane improvizacije koje čine njenu muziku i stil posebnim i prepoznatljivim.

Rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, Dženiset Mekferson kao vrlo mlada nastupa u džez klubovima, komponije i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu „Adolfo Guzman“ – „Cubadisco Internacional“ (ekvivalent nagradi MIDEM), za album „Blue Side Live“, u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena Vista Social Club, Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima. Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima.

Između ostalog, 2017. nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Maceo Parker i Dee Dee Bridgewater na „Saint Raphael Jazz Festivalu“.

Šira publika je definitivno primetila njenu saradnju sa čuvenim gitaristom Džonom Meklaflinom (John Mclsughlin) 2022. godine, koji je poziva kao specijalnu gošću za nastupe na prestižnim festivalima uključujući „North Sea Jazz“ i „Montreux Jazz Festival“, a nakon toga Mekfersonova dobija stalni angažman kao glavni pijanista i prvi vokal u Džon Meklaflinovom kvintetu tokom turneje „Liberation Tour“, koja je imala maestralno finale u Cirihu 20. oktobra 2023.

Sa svojim urođenim interpretativnim veštinama, genetskim osećajem za muzičku orijentaciju i ritam, i izraženim sklonostima ka baladama i pevanju, ovu kubansku umetnicu karakteriše originalni pristup kroz neočekivane udarno-harmonijske progresije i neviđeno efektne improvizacije koje objedinjuje sa sintezom raznih stilova prevazilazeći klasične džez idiome, a sam nastup izražen je hromatskim rasponom bogatim nijansama, ponekad vrlo egzotičnim.

Dženi Mekferson na koncertima vrlo često menja svoj tempo u kaleidoskopu elegancije, delikatnosti, snage i fizičnosti. Njen poslednji album „A Long Way“, objavljen je 6. oktobra 2023.

Na večerašnjem repertoaru Nišvil džez festivala su pored Dženi koja nastupa u 22.40h, i Hilarious Disaster (POL/UKR) 19.30, AJS Quartet (ALB) 20.30, Camilla George (NIG/UK) 21.30, Arrested Development (USA) 23.50 i Estudiantina Ensemble (CUB/NL) 1.05.

Bonus video: Počeo glavni program „Nišvil“ džez festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar