Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom saopštenja Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, u vezi sa Konkursom za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu, ističe da je imenovalo novu komisiju, u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti čitavog postupka, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je takvu odluku donelo imajući u vidu neophodnost poštovanja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na sukob interesa imenovanih članova komisije, budući da su članovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa, što nije učinjeno.

Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovođenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje će biti otkupljene po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije poslalo je saopštenje u kojem od Ministarstva kulture i informisanja traži bez daljih odlaganja objavi rezultate otkupa knjiga za javne biblioteke u Srbiji.

Udruženje u saopštenju navodi da je Ministarstvo sa velikim zakašnjenjem raspisalo Konkurs za otkup knjiga, tek 4. maja 2022, dakle, u vreme kada bi otkup trebalo da bude već završen.

„Posle više od mesec i po dana Ministarstvo kulture i informisanja nije objavilo rezultate otkupa, čime je ugrožena institucija otkupa knjiga za javne biblioteke, transparentnost konkursne procedure, rad javnih biblioteka, interesi čitalaca i interesi izdavača. Zbog kašnjenja javne biblioteke će knjige koje su objavljene u prvoj polovini 2021. godine dobiti sa više od godinu dana zakašnjenja“ navodi se u saopštenju Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.

Bonus video – Rosić: Bitna mi je radnja knjige, lokacije mi mnogo pomognu u pisanju

Komentari

Svi komentari (0)