Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

Gledali smo emisiju iz serije "Junaci doba zlog“ - pod naslovom „Srpska majka“. Srpska majka? Postoji li još neka takva - francuska, američka, kineska majka - ili postoji samo srpska majka? Ko je ta srpska majka koju prizivamo - od patriotskih naricaljki do najsočnijih psovki?

Tragajući za pojmom „srpska majka“ nalećem na muškarca!? I to ne Srbina, nego Turčina! Srpskom majkom nazivali su u XVIII veku beogradskog vezira Haži Mustafu Šinik-oglua koji je, boreći se protiv janjičara Srbima, u zamenu za podršku raje, darovao samoupravu. A bilo je i biće „velikih Srba“, kao što je Milan Nedić, kome je „rodoljublje“ donelo naziv srpske majke.

Od srednjeg veka do danas, srpska majka je pojam patriotizma, herojstva, žrtvovanja, težnji za slobodom i pravdom. Izraz je najviših moralnih vrednosti, vrhunskog heroizma kao uslova opstanka srpskog naroda. Srpska majka, spartanski stegnutog srca, vekovima šalje muževe i sinove u ratove za odbranu zemlje dok ona ostaje da čuva ognjište, starce i nejač. Majčino mleko sadrži ovde i srpski kodeks časti i prkos. Kraljević Marko je produkt vaspitanja u kome čast porodice vredi više nego život: „Bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogrešiti dušu“, savetuje ga majka Jevrosima. Majka Jugovića je heroina izdržljivosti i trpljenja gubitaka, „amblematična i uzor za ugled svim majkama koje su doživele da im sinovi poginu u boju“, piše Jovan Ćirilov u knjizi „Majke poznatih“.

Srpskim majkama nazvane su i kraljice koje nisu Srpkinje: kraljica Natalija Obrenović (1859 -1941), rusko-moldavskog porekla, negovala je ranjenike, pomagala narodu u Srbiji, izbeglicama i sirotinji, a celo imanje „Natalijino dobro“ ostavila je Beogradskom univerzitetu. Od „najlepše vladarke Evrope“ postala je „najnesrećnija evropska kraljica“ kada je muž, viđeni gost kabarea „Mulen ruž“, pokušao da je protera, a srpska omladina ispregla fijaker i vratila je u dvor. Istu titulu ponela je i kraljica Marija Karađorđević (1900-1961), kćerka rumunskog kralja, čiji je humanitarni fond, osnovan na dan venčanja za kralja Aleksandra, radio do dana njene smrti. Za vreme Drugog svetskog rata slala je tone pomoći narodu u zemlji i zarobljenicima u logorima, potpisujući se pseudonimom Marija K. Đorđević zbog čega je Šarl de Gol odlikovao francuskom Legijom časti.

Pojam srpska majka izjednačen je sa terminom majka Srbija, kao personifikacija srpskog nacionalnog bića. Ima u našoj istoriji još poznatih kao i bezimenih srpskih majki. Njihovim imenima nazvane su ulice, škole i institucije.

Devedesete su proizvele jedan novi model srpske majke: Dafinu Milanović koja je piramidalnom štednjom oštetila 150 000 štediša i ostala im dužna 450.000,000 maraka! Sudilo joj se zbog prisvajanja višemilionske dobiti, obolela je i preminula pre presude.

Zar nas ovaj slučaj nije naučio da bi, pri dodeli ovog odličja, trebalo biti vrlo pažljiv?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare