Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

Sudeći po početku ove, 2022., predstoji nam paklena godina. Najavljena je havarijama i kolapsom energetskog sistema a proslavljena veličanstvenim estradnim dočekom na više lokacija, svetu i virusu u inat. Usledilo je deset dana koji su potresli svet – borba Davida protiv Golijata, Novakova golgota u sukobu sa silama zapadne demokratije, pa domaća referendumska groznica i njen epilog koji je sa manje od trećine izašlih zadovoljio i Evropu i vlast i opoziciju. A noćas i danas nam, uz jučerašnji, najviši bilans zaraženih koronom od 18.006, preti i misteriozna zvezda padalica, izvesni asteroid 7482. Možda bi on rešio sve naše probleme?

Elif Šafak, cenjena tursko-britanska spisateljica, doktor politikologije, jedna od „najuticajnijih i najinspirativnijih žena“, prema Bi-Bi-Sijevom izboru, ukazuje da živimo u vremenu teskobe, straha, konfuzije, podela i nepoverenja u institucije. Do te mere smo se usredsredili na informacije, o dezinformacijama da i ne govorimo, da smo zanemarili znanje i odrekli se mudrosti.
Zar bi u suprotnom izvesni vlasnik kafića i pečenjare „Fantazija“ iz Obrenovca Milorad Grčić, osoba sa sumnjivim diplomama i preskromnim rečnikom, bio pored tolikih stručnjaka za tu oblast, na čelu srpske elektroprivrede? Doduše, pre nego što je postao prvi čovek najvećeg privrednog sistema, bio je kratko, probno, na čelu „Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje“ u Elektroprivredi!
Zar bi se na ulicama srpskih gradova masovno proslavljalo i prangijalo dok su se u drugim zemljama ponovo zatvarali pred nadolazećim cunamijem omikrona?

Zar bi u suprotnom australijske imigracione vlasti deset dana celom svetu prikazivale rijaliti sa hapšenjem, oduzimanjem dokumenata, telefona i prtljaga, sa zatvaranjem u imigrantski objekat, sa odbranom pred sudom u Melburnu, sa puštanjem na slobodu, snimcima treninga, pa ponovnim suđenjem pred federalnim sudom i deportacijom, svog devetostrukog šampiona, svetskog sportiste No 1, Novaka Đokovića?

#related-news_1

Zar bi me inače poznanica, rođena Beograđanka, koja je ceo radni vek provela u finansijskoj službi jedne velike firme, pitala za koga da glasa na referendumu? Verujem da od 29 odsto izašlih građana, većina nije znala šta znači ako zaokruže „da“, a šta „ne“. Pa možda je pitanje – za koga da glasam – bilo jedino dobro postavljeno. Neki su na mrežama dobili glasački listić na kome je pitanje glasilo: da li ste za objavu rata Australiji:
da ne
A stigao mi je i zapisnik sa jednog glasačkog mesta gde se predsednik komisije potpisao neujednačenim štampanim slovima, nije razdvojio ime i prezime, a ćirilično slovo i piše kao latinično n!

Planeta je teško obolela, ne samo od korone. U pitanju je neka tajanstvena, autoimuna, neizlečiva bolest. Svakodnevno gledam kako se svugde odbacuje sve staro: knjige, albumi sa fotografijama, LP ploče, CD… „Nekada je delovalo sasvim prigodno da imaju tolike knjige na policama, ali sada je sve izgledalo prenatrpano, i nekako napadno i zbrkano, sve te boje, svi ti naslovi, svako sa svojim oprečnim i nepotpunim tvrdnjama o svetu, a ono što već nije pročitala nikad neće ni pročitati. Htela je da se ratosilja polovine knjiga, da ih pokloni nekome na buvljoj pijaci, htela je da sobe izgledaju čistije, praznije, jasnije“ (Gejr Guleksen, ’’Vidi nas sad’’, Prometej ).
Kraj sveta koji smo poznavali? Uskoro će, pred ovom infantilnom regresijom i antiintelektualizmom i škole postati izlišne.
Čemu znanje?
Čemu razmišljanje?
Čemu razumevanje?

Bonus video: Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme Domovina se brani lepotom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare