Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

Tekstovi o čudotvornim lekovima, kremama, melemima koji leče, podmlađuju, pomažu, hit su na društvenim mrežama. A nema ih u apotekama, farmaceutima se zbog toga što deluju trenutno ne isplati da ih drže!? 

Pobedite bol, ustanite iz kolica, skinite kilograme, iskorenite parazite, ispeglajte bore, poručuju prodavci nade. Zasuti smo obećanjima o poboljšanju zdravlja, vraćanju mladosti, prestanku patnje: pročitamo tekst, kliknemo na porudžbenicu, sačekamo spasonosnu isporuku. I, postaćemo kao novi –  zdraviji, mlađi, lepši, pokretljiviji, srećniji.

Postoji, precizan scenario koga se drže autori tih, velikih obećanja. Najpre – navlačenje, mamac.  Uz kratak naslov tipa – Izlečite zglobove za tri dana, Oslabite za 24 sata, Oslobodite se parazita – plasirana je fotografija nekog voća, povrća ili začina, što ukazuje da je preparat prirodan, bez hemije. Potom – sledi slika izvesnog lekara, naučnika, istraživača, koji je zaslužan za epohalni pronalazak i ovenčan inostranim nagradama, plaketama i priznanjima. Pa ide opširan intervju nepotpisanog ’’novinara’’ sa pronalazačem  o slučaju pacijenta X ( doktorove majke, žene, kćerke ) i uzaludnih pokušaja lečenja koji nisu dali rezultate. Pa je ’’doktor’’ morao da zasuče rukave i pronađe spasonosni lek, magični preparat koji se odmah pokazao delotvornim. Kada je pronalazač pokušao da ga registruje i ponudi apotekama, naišao je na zid odbijanja. Jer, zvanična medicina od brzog izlečenja nema korist, verni su tradicionalnim lekovima koji se traže i kupuju doživotno. Na pitanje novinara zašto preparat ne ponudi u drugim zemljama, istraživač kaže da su mu ponuđena brda i doline ali on je patriota: samo želi da pomogne svom narodu!

U zaključku teksta saznajemo da ne leče borovnice, beli luk i sirće sa slike uz naslov, nego se to postiže jedino preparatom Y koji se poručuje direktno od izumitelja. Sledi i upozorenje da su se već pojavili i drski plagijatori, pa je jedini ispravan način da popunimo elektronski donji formular, pogotovo sada, kada je uz veliki popust, na lageru ostalo samo još nekoliko spasonosnih doza. A ako požurimo, postaćemo srećni dobitnici zdravlja, mladosti i vitkosti! Ispod teksta objavljene su nevešto sročene pohvale pacijenata koji se nikad ne potpisuju punim imenom i adresom. 

Ima još. Upravo sam na mreži naišla na poziv za predstojeći Sajam vračara, proroka i vidovnjaka. Evo nam ponovo Kleo Patre, Vidovite Zorke i Lava Geršmana koji obećavaju i edukaciju publike za kućno vračanje, proricanje sudbine i savladavanje vlaških rituala za prizivanje ljubavi, novca i isterivanje zlih duhova.

Dragi čitaoci, ostanite vezani: stigli smo u – devedesete. 

Bonus video: Neda Todorović u podcastu Snaga uma

       

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar