Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

Otpor svakoj vrsti zagađenja – od otpada, koji za sobom ostavljaju nemarni sugrađani, preko nebrige vlasti za zemlju, vodu i vazduh, do neprikladnih izjava koje truju međuljudske odnose – trebalo bi da bude očekivana reakcija savesnog građanina: nepristajanje.

Zagađenje rečima je opasna vrsta otrova: „Ako Rafel već mora da izgubi, neka to bude protiv Kaspera…“, izjavio je Toni Nadal, stric Rafaela Nadala, pred tenisko finale Rolan Garosa. Kakva nesportska izjava poznatog trenera koja Rafine protivnike deli na poželjne i nepoželjne.

Upravo sam u rukopisu pročitala knjigu francuskog pisca Patrika Besona „Odbijanje“. Reč je o analizi „slučaja Đoković“, od nastanka tog srpskog mita do njegovog istorijskog „Ne“, zbog koga Novak plaća visoku cenu nepristajanaja. Knjiga će na jesen biti u francuskim knjižarama, a upravo je na srpski prevodi Besonova prevoditeljka, Prof.dr Tatjana Šotra. Beson je fenomen Đoković osvetlio iz različitih uglova, pokazao je zavidno poznavanje tenisa koji je igrao u mladosti, a čitaocima je ponudio jedan drugačiji psiho portret prvog tenisera sveta i njegovog, bliskog okruženja. Uzbudljivo štivo u kome se, iz nove perspektive, tumače Đokovićeve pobude i odluke, a autor traži stvarne razloge Novakovog „zločina“, a baca i novo svetlo na „kaznu“.

Izuzetno visoka kazna od 750 evra koju će, od ove godine plaćati Francuzi koji na ulici ne počiste za kućnim ljubimcem, spada u pedagoške sankcije. Ako jednom toliko platite, nikada više nećete propustiti da uklonite tragove koje vaš pas ostavlja na trotoaru i u travi. Kada je uvedena zakonska obaveza vezivanja u automobilu zustavio me je mlad saobraćajni policajac jer nisam bila vezana. Platila sam i naučila, jednom za uvek, da je prvi potez kada sednem za volan – vezivanje.

„Stidim se prljavštine u Srbiji“, izjavljuje glumica koja se dok planinari uverava koliko otpadaka ostavljamo za sobom po šumama i gorama ove zemlje ponosne. A Andreas Fat, nemački hemičar i profesionalni plivač, koji je do Beograda Dunavom preplivao 2000 km, odustao je od plivanja lepom plavom rekom oko srpske prestonice jer je puna fekalija! Odustajanje od rekorda objasnio je našim ubistvom reke. Pre njega mi o tome nismo ništa znali?

Uvek se pitam nije li logičnije popraviti, oprati i okrečiti Srbiju, pre grandioznih gradjevinskih radova koji, rušeći staro, ruše i odgovorno ponašanje prema tradiciji, okolini i prirodi. Red u kući je red u glavi, reči su poznatog psihijatra, prof. Dr Dušana Petrovića. A bahatost i nemar, odlike ove nove normalnosti, stvaraju socijalnu klimu u kojoj caruje nered na koji uglavnom ćutke pristajemo.

Odbijanje je opravdan vid otpora, zaključak je Besonove nove knjige. A naše prećutno pristajanje na sva poniženja, bez otpora, znači da se svesno mirimo sa onim čega se stidimo.

Bonus video: Podcast Snaga Uma prof. dr Neda Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar