Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

"Nemojte nikada zaboraviti da je dovoljna samo jedna politička, ekonomska ili religiozna kriza pa da se ugroze ženska prava. Ta prava nikada nisu zauvek stečena. Morate ostati oprezni dok god ste živi" – govorila je vidovito Simon de Bovoar tokom borbe Fracuskinja za usvajanje Zakona Simon Vej iz 1975. godine.

De Bovoarova je autorka poznatog Manifesta „Abortirala sam“ koji je potpisala sa još 343 poznate žene u borbi za željenu decu i slobodno materinstvo. E pa, doživesmo da se proročke reči ove ličnosti blistavog uma upravo ostvaruju. Nismo bile dovoljno oprezne. Bila je dovoljna kratka prethodna vladavina američkih republikanaca, uz pandemiju kovida i aktuelni rat u Ukrajini pa da, prema odluci Vrhovnog suda SAD to pravo, osvojeno primenom jedne presude iz 1973. godine bude, po kratkom postupku, ukinuto u 26 saveznih država! Na ostalim američkim državama je da se izjasne.

„Kada bi više žena iz sela zatrudnelo, sačekale bi da im muževi zaspu, pa bi grupno pešice otišle u susedno selo. Tamo su `čišćene` redom, na prljavom stolu, u polumraku, bez glasa. Na povratku dugom 8 km, svaka je u svoj džak skupljala travu za stoku, kako tek probuđeni muževi ne bi nešto posumnjali (svedočanstvo moje bake, dešavalo se 50-ih godina u okolini Sombora)“ – podseća nas na FB-u novinarka Tamara Skrozza. Hoće li ova slika uskoro postati još jedan od simbola naprednog 21. veka?

U katoličkim zemljama Latinske Amerike abortus je zakonom zabranjen, ilegalan, pa ga žene preživljavaju kao dodatno zlostavljanje, praktikuje se u lošim sanitarnim uslovima, na crno, a pacijntkinje koje ga prežive i lekari koji ga tajno obavljaju reskiraju drastične kazne. U Poljskoj su dve žene nedavno umrle zbog odbijanja lekara da prekinu trudnoće koje su im ugrozile živote… Glasovi protiv abortusa sve su kreštaviji u Hrvatskoj, pod pritiskom crkve, a raste i broj onih konzervativaca koji se tom zahvatu protive i u Srbiji.

Ukidanje ovog jedva izborenog prava žene da odlučuje o sopstvenom telu i životu u SAD posledica je činjenice da je konzervativni republikanac i osvedočeni ženomrzac Donald Tramp uspeo da medju sudije Vrhovnog suda ubaci tri svoje ostrašćene pristalice. Eto pokazatelja koliko su posledice svake autoritarne vlasti dugotrajne, porazne po demokratiju i teško izbrisive. To je razlog zašto bi brojno i moćno žensko biračko telo trebalo uvek da ima na umu upozorenje Simon de Bovoar. Ili bar, dok mu se i to, biračko pravo, možda negde ne ospori.

A postavlja se i pitanje onih zaspalih muškaraca iz ovdašnje nedavne istorije. Oni čvrsto zatavaraju oči pred svojom ulogom, izgleda da veruju u bezgrešno začeće pa ne preuzimaju ulogu partnera, saučesnika, ali drže moralne lekcije, sude, prete verskim lomačama, zatvorima i progonima. Inspirišu ih inkvizitori iz Salema.

Bonus video: Neda Todorović u podcastu Snaga uma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar