Pijanista sa zlatnom lopatom ispred svoje instalacije Keep Light pred Skupštinom grada Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista, koji je izazvao buru krajem prošle godine postavljajući svoj rad „Keep Light“ u obliku velikog svetlećeg falusa pred Skupštinu grada Beograda, za sutra je najavio novi performans, ovaj put ispred Narodne skupštine.

„Plato ispred Narodne skupštine Republike Srbije, nedelja, 21. mart, 16 sati. Tiče se svih nas! Vidimo se“, poručio je Pijanista.

Ulični umetnik nije želeo da unapred otkriva o kakvom se performansu radi, navodeći samo da nije u pitanju nikakvo protestno okupljanje, a da će svaki učesnik performansa na poklon dobiti bananu.


Pijanista je pred Novu godinu ispred Skupštine grada postavio rad „Keep Light“ u obliku falusa od armature visokog četiri metra i ukrašenog sa 1.500 lampica, poručujući da taj rad, između ostalog, „simboliše raskoš i glamur rasvete na koju se novac baca dok se deca leče SMS porukama“. Rad je, nakon brojnih reakcija, prodao, a novac je namenio u dobrotvorne svrhe.

Ulični umetnik tokom prošle godine izveo više akcija u gradu koje su takođe odjeknule u javnosti. U maju je izazvao buru radom „Nova vera“, kada je postavio lik razapetog Hrista na stubu sa kamerama za video nadzor na Novom Beogradu. U junu je postavio „Klackalicu za prekobrojnu decu“ na Bežanijskoj kosi, a u julu „odšljakao“ portret Novaka Đokovića na 264 kvadratna metra teniskog terena u istom naselju. Potom je u septembru napravio tek nešto manji portret TV autora Jovana Memedovića od bačenih plastičnih flaša na Savi, da bi poslao ekološku poruku na Svetski dan reka…

Ulični umetnik nedavno je ponovo uradio portret Novaka Đokovića, ovaj put od teniskih loptica, na platou njegovog teniskog centra na Dorćolu. Pijanista se sa teniserom i sreo na terenu, a rekao je da je rad visok skoro četiri metra pod nazivom #2177 nastao je iz želje da se obeleži prvi dan Đokovićevog novog rekorda, odnosno broj dana na prvom mestu ATP liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare