Žarko Trebješanin Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Zaprepašćeni smo otkazivanjem promocije knjige Žarka Trebješanina u Aleksandrovcu zbog njegovih političkih stavova, saopštio je Srpski PEN centar, nakon što je pre dva dana iznenada otkazano predstavljanje dela psihologa "Snovi, psihološko tumačenje" u Muzeju vina i vinogradarstva u tom gradu.

Predstavljanje Trebješaninove knjige „Snovi, psihološko tumačenje“ otkazano je u poslednjem trenutku, na sam dan promocije, bez ikakvog obrazloženja, podseća Srpski PEN centar u saopštenju, dodajući da iz razgovora Trebješanina i direktora Muzeja proističe da su razlog otkazivanja kulturnog događaja politički stavovi autora.

„Srpski PEN centar osuđuje političke intervencije u kulturi, a politička merila u kulturi smatra posebno opasnim. Ovakvi događaji duboko zabrinjavaju, jer obnavljaju vremena zabrana i crnih lista“, naglašavaju u ovoj instituciji uz poziv svim institucijama kulture u Srbiji da se odupru političkim pritiscima.

Prethodno je psiholog Žarko Trebješanin izjavio za N1 da je prekjuče iznenada otkazana promocija njegove knjige „Snovi, psihološko tumačenje“ u Aleksandrovcu i da pretpostavlja da je razlog za to politički pritisak.

– Trebalo je da bude promocija moje knjige o snovima „Snovi, psihološko tumačenje“, bilo je sve dogovoreno, odštampan je plakat, bili smo kod direktora Muzeja vina i vinogradarstva, tamo ima lepa sala i dogovorili smo čak da i on da neku svoju uvodnu reč. Međutim, on je otišao kod mog prijatelja koji je sve organizovao i rekao da je otkazano, bez obrazloženja – ispričao je Trebješanin za N1, a na pitanje zašto je promocija otkazana, istakao je kako pretpostavlja da je u pitanju politički pritisak.

– Pretpostavljam da je tako, naredba s vrha, nema šta drugo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare