Desanka Maksimović, Foto: Printscreen/Youtube/Filmske novosti

Srpski PEN centar zahteva da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke o uklanjanju iz gimnazijske lektire dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice.

„Srpski PEN centar je sa zaprepašćenjem primio vest da su iz lektire za gimnazije i srednje škole u Republici Srbiji uklonjena knjiga pesama Desanke Maksimović ‘Tražim pomilovanje’ i roman Vladana Desnice ‘Proljeća Ivana Galeba’. Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahteva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posledice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Od Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalnog prosvetnog saveta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srpski PEN centar zahteva da povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost i objave zvanični izveštaj o preduzetim izmenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama u Republici Srbiji.

„Pitanje proučavanja književnosti u školama i gimnazijama je suviše značajno da bi bilo sakriveno od javnosti i prepušteno arbitrarnim odlukama, proizvoljnim tumačenjima i netransparentnim procedurama. To je prvorazredno javno i stručno pitanje i zahtevamo da u njega budu uključene odgovarajuće profesionalne asocijacije i ključne kulturne ustanove“, dodaje se u saopštenju.

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da, u okviru izmene programa nastave predmeta “Srpski jezik i književnost” u gimnazijama, iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog njenu čuvenu zbirku “Tražim pomilovanje”.

U obrazloženju odluke je navedeno da se “vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”.

„Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti. Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti“, smatraju u PEN centru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare